Wat is Het Nieuwe Wonen?

Het Nieuwe Wonen is kiezen voor woningen die gebouwd en/of gerenoveerd worden met duurzame materialen en energiezuinige voorzieningen met als doel zo comfortabel en energieneutraal mogelijk te wonen.

Wat Het Nieuwe Wonen centraal stelt is het zoeken naar integrale samenhang: integrale afstemming van innovaties, de financieringsbereidheid van financiële instellingen en investeringsbereidheid van de eindverbruiker samenbrengen.

NOM Woningen:
Het collectief realiseren van NOM-woningen (Nul-Op de Meter – Woning) via een bestaande of nog op te richten VvE (vanaf 10 woningen) geeft woningeigenaren de mogelijkheid om via een gezamenlijke hypotheek, de investeringen te koppelen aan de woningen. Bij verkoop van de woning kan deze financiële verplichting worden overgedaan aan de volgende eigenaar, maar geeft de huidige eigenaar nu al de mogelijkheid om een NOM-woning te realiseren. De financiële inzet hierbij is het bedrag dat je normaal gesproken uitgeeft aan energie- en onderhoudskosten voor je woning , aangevuld met enkele tientjes per woning. In de VvE wordt rekening gehouden met de maatregelen die in een woning wel/niet al gedaan zijn aan de hand van de maandbijdrage per woning.

VvE De Hamershof kiest voor NOM Renovatie
Een goed Leusdens voorbeeld van Het Nieuwe wonen is de Nul-op-de-meter renovatie van bijna 100 woningen in De Hamershof. Deze renovatie is uniek in Nederland en is tot stand gekomen door een intensieve samenwerking tussen de Vereniging van Eigenaren, de EBU, de provincie Utrecht, Energieloket Ikwilwatt in samenwerking met 033Energie en de Gemeente Leusden.

Wijkgerichte aanpak
Zowel in de wijk Rozendaal (Eurowoningen) als de wijk Alandsbeek zijn berekeningen gemaakt voor specifiek de 4 woningtypes in deze wijken. Ook voor anderen woningen zijn er rekenvoorbeelden uitgewerkt om mensen te laten zien wat deze collectieve gebouwgebonden renovatie betekent in hun geval. Wat zijn de woonlasten nu en wat zijn de woonlasten straks. Lees alles over Het Nieuwe Wonen in de verschillende kranten die zijn uitgebracht.

Maak uw bestaande woning energiezuinig! Laat u informeren en doe mee!