Aan de slag met uw woning

Uw huis klaar maken voor de toekomst, dat betekent:

  • Een lagere energierekening
  • Meer wooncomfort
  • Minder CO2 uitstoot
  • Minder afhankelijk van (aard)gas

U wilt een energiezuinige woning, maar welke maatregelen kunt u het beste als eerste in uw woning doorvoeren? En wat zijn belangrijke aandachtspunten om rekening mee te houden? Hoe wordt uw woning toekomstbestendig en zijn er al plannen voor uw wijk?  U kunt hierbij op verschillende manieren hulp krijgen.  Doe de zelfscan of vraag lokale ondersteuning aan via een gids (gratis) of een maatwerk advies  voor uw woning (betaald).  

Zelfscan

Met deze tool krijgt u snel inzicht in de energiesituatie van uw eigen woning. Waar bent u al goed op weg? Waar zitten de kansen? Vul de vragenlijst in en en ontvang een gratis online maatwerkadvies voor uw woning..De zelfscan staat online op het Duurzaam Bouwloket, de onafhankelijke en professionele samenwerkingspartner van gemeente Leusden.  Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.

Energiegids

Een energiegids is een vrijwilliger, een goed geinformeerde Leusdenaar die gratis informatie geeft. Wat kunt u zelf doen met  kleine maatregelen en door bewust om te gaan met energie? En waar moet u aan denken als u  aan de slag gaat met maatregelen in de schil (buitenkant) van het huis. De energiegidsen komen informeren u graag. In deze tijden van coronamaatregelen gaat dat in eerste instantie telefonisch/online.

Betaald maatwerk advies

 Een energie adviseur stelt voor uw woning een maatwerk advies op, gericht op uw vraag en uw situatie. De adviseur is EPA gecertificeerd, goed bekend in Leusden en geeft onafhankelijk en professioneel advies. Na het bezoek krijgt u een beschrijving van kansen in uw woning inclusief een inschatting van kosten en baten van verschillende maatregelen. Het maatwerk advies heeft een waarde van € 120,- maar door een bijdrage van de gemeente Leusden betaalt u € 49,50. H

Het maatwerkadvies is niet geschikt om een energielabel voor uw huis aan te vragen, daarvoor is een uitgebreider onderzoek nodig.  

Warmtescan

De warmtescan wordt uitgevoerd door een vrijwillige energiegids. Met een camera worden ‘warmtelekken’ in de woning in beeld gebracht bij kieren, naden en gaten of door slechte isolatie. Na aanmelding neemt een energiegids contact op om een afspraak in te plannen en geeft informatie over de voorbereiding die u moet treffen. Afspraken kunnen alleen ingepland worden bij een buitentemperatuur van 4 graden of lager, het kan daarom wat langer duren voor uw aan de buurt bent. Een energiegids gaat met de warmtecamera door uw woning en zo krijgt u samen een eerste indruk waar onnodig warmteverlies ontstaat. Voor de warmtescan wordt een bijdrage van € 20,- gevraagd.

Het stappenplan voor uw woning

Kleine maatregelen / besparen in huis

STAP 1. Isoleren

STAP 2. Ventileren

STAP 3. Eigen energie opwekken

STAP 4. Verwarmen en koelen