Aan de slag met uw woning

Uw huis klaar maken voor de toekomst, dat betekent:

  • Een lagere energierekening
  • Meer wooncomfort
  • Minder CO2 uitstoot
  • Minder afhankelijk van (aard)gas

U wilt een energiezuinige woning, maar welke maatregelen kunt u het beste als eerste in uw woning doorvoeren? En wat zijn belangrijke aandachtspunten om rekening mee te houden? Hoe wordt uw woning toekomstbestendig en zijn er al plannen voor uw wijk?  U kunt hierbij op verschillende manieren hulp krijgen.  Doe de zelfscan of vraag lokale ondersteuning aan via een gids (gratis) of een maatwerk adviesgesprek  voor uw woning (betaald).

Handleiding Woningverbetering

Met dit document krijgt u inzicht in de energiesituatie van uw eigen woning. Waar bent u al goed op weg? Waar zitten de kansen? In vier stappen gidst de Handleiding u naar een energiebewuste en toekomstbestendige woning. Lees alle stappen door en vul aan het einde een tabel in voor uw eigen situatie. 

Energiegids

Een energiegids is een vrijwilliger, een goed geinformeerde Leusdenaar die gratis informatie geeft. Wat kunt u zelf doen met  kleine maatregelen en door bewust om te gaan met energie? En waar moet u aan denken als u  aan de slag gaat met maatregelen in de schil (buitenkant) van het huis. De energiegidsen informeren u graag.

Betaald maatwerk adviesgesprek

 Een energie adviseur komt bij u thuis voor een maatwerk adviesgesprek, gericht op uw vraag en uw situatie. De adviseur is EPA gecertificeerd, goed bekend in Leusden en geeft onafhankelijk en professioneel advies. Tijdens het bezoek krijgt u inzicht in de kansen in uw woning inclusief een inschatting van kosten en baten van verschillende maatregelen. Het maatwerk adviesgesprek heeft een waarde van € 165,- maar door een bijdrage van de gemeente Leusden betaalt u € 49,50. 

Het maatwerkadvies is niet geschikt om een energielabel voor uw huis aan te vragen, daarvoor is een uitgebreider onderzoek nodig.  

Warmtescan

Met een speciale infrarood camera worden ‘warmtelekken’ in de woning in beeld gebracht bij kieren, naden en gaten of door slechte isolatie. Op dit moment worden er geen warmtescans door een energiegids aangenomen, dit starten we weer op in het najaar van 2023. Via onderstaande link kunt u wel alvast aangeven dat u interesse hebt in het laten uitvoeren van een warmtescan. U kunt vanaf het najaar ook weer zelf een camera lenen voor een paar dagen.

Het stappenplan voor uw woning

STAP 1. Isoleren

STAP 2. Ventileren

STAP 3. Eigen energie opwekken

STAP 4. Verwarmen en koelen