Wijk Alandsbeek

Stap voor stap, maak de juiste keuzes

De woningen in de wijk Alandsbeek zijn 50 jaar oud. Er zijn drie typen woningen, de ‘skidakwoningen’, de ‘ruimtewoningen’ en de ‘golfplaatwoningen’. Veel huizen hebben last van tocht, vocht- en schimmelproblemen. Sommige bewoners hebben nog weinig maatregelen getroffen, anderen hebben hun woning al helemaal energiezuinig gemaakt. Ben je van plan je woning te verbouwen? Of ben je bezig met het isoleren van vloer, dak, gevel of garage en wil je dat in één keer goed doen? Goed isoleren is de belangrijkste stap voor het toekomstbestendig maken van de woning. Als de stooktemperatuur in de woning omlaag kan en de warmtebehoefte afneemt komen alternatieven voor aardgas in zicht.

Hoe maken we de wijk Alandsbeek klaar voor de toekomst?

Een toekomstbestendige woning is een comfortabele, energiezuinige woning zonder aardgas. In 2050 moeten alle woningen in Nederland zonder aardgas worden verwarmd. Dit is nog best ver weg, maar het is wel van belang dat je nu de juiste keuzes maakt als je in stappen je woning gaat verbeteren. Op deze website houden we je op de hoogte van de informatie uit de wijk. 

Inloopspreekuur in de Wijkkamer

Iedereen uit de hele wijk kan met zijn vragen en ervaringen terecht tijdens het inloopspreekuur in de Wijkkamer aan de Kokmeeuw 2. Deze zijn op donderdag 7 sept, dinsdag 26 sept en dinsdag 7 nov van 16u tot 18u. En op zaterdag 21 okt en zaterdag 25 nov van 10u tot 12u. Heb je vragen over het energiezuinig maken van je woning? Bijvoorbeeld door isolatie, zonnepanelen of je dakvervanging? Wil je graag de verzamelde offertes voor dakvervanging inzien? Of heb je andere vragen, goede of slechte ervaringen? Loop gerust binnen! Ervaren energiegidsen van IkWilWatt en wijkbewoners van het Buurtteam Duurzaam Alandsbeek beantwoorden je vragen of wijzen de weg.

SKIDAK WONINGEN ALANDSBEEK OOST

Op 19 februari 2022 organiseerden wijkvereniging Buurkracht Alandsbeek, IkWilWatt en de gemeente een succesvolle middag DAK-daten voor bewoners van skidakwoningen in Alandsbeek-Oost. Men ging met elkaar in gesprek bij diverse thema-tafels en wisselden wensen, positieve en negatieve ervaringen uit bij het verduurzamen van het dak.

Vervolgens zijn verschillende groepjes wijkbewoners met de onderwerpen aan de slag gegaan en heeft zich een Buurtteam Duurzaam Alandsbeek gevormd. Deze stellen op dit moment een plan op voor verschillende acties in de buurt.

Enquête zonnepanelen op skidaken

Heb je al zonnepanelen op je skidak? Of wil je ze graag? Door de enquete in te vullen krijgen we inzicht in behoeften, vragen, problemen, en goede of slechte ervaringen. Hoewel er steeds meer zonnepanelen verschijnen, zijn er ook leveranciers die het niet aandurven om panelen te plaatsen op schuine daken voorzien van een dakbedekking van shingles. Maar er zijn verschillende bewoners die naar alle tevredenheid zonnepanelen op hun skidak hebben. Heb jij klachten, of ben je juist positief? Laat ons dat ook weten!

Ski-daken isoleren van buitenaf

Na het DAK-daten hebben we wel 30 redelijk recente offertes (van diverse aannemers) verzameld tbv het skidak renoveren en isoleren. Er bleek een grote diversiteit in aanpak, gebruikte materialen, isolatiewaarden en kosten. Iedereen met een recente offerte van een skidak-vervanging kan deze nog steeds aandragen voor analyse via een mail aan Mirjam Prins (mirjam.prins@milpro.nl). Wil je inzicht in de vergeleken offertes dan kan je Mirjam hier ook over mailen of kom langs op het inloopspreekuur.

Behoefte aan bouwtechnisch ontwerp van het dak

Specialisten van het kennis- en leertraject DoeTank hebben het skidak geanalyseerd op mogelijkheden om te vervangen. Inmiddels zijn verschillende bouwtechnische ontwerpen van het dak gemaakt.  Dit levert een pakket van eisen en bouwtekeningen op, die getoetst gaan worden bij de Welstandcommissie (ARK).  Op 11 april 2023 organiseerden we een bewonersbijeenkomst om de resultaten te delen. De presentatie, de video van de avond en de besproken “toolkit” staan online op de aparte pagina “Alle info over skidak vervangen”.  Check ook de notitie “Folder Offertetips”. Vragen? Neem contact op met Mirjam Prins (mirjam.prins@milpro.nl) of kom langs op het inloopspreekuur in de Wijkkamer.

RUIMTEWONINGEN ALANDSBEEK WEST

In het najaar van 2022 werd een ruimtewoning aan de Melafier geheel doorgelicht. Samen met de bewoner Joris is een plan gemaakt om de woning te verduurzamen. Joris vertelt hierover in onderstaande video. Het plan is uitgewerkt in een rapportage en diverse aannemers hebben in juni 2023 voorbeeldoffertes gemaakt. Alle informatie staat verzameld op een aparte pagina:

Vragen? Neem contact op met energiegids  Alex van Wijk (info@ikwilwatt.nl) of kom langs op het inloopspreekuur in de Wijkkamer.

GOLFDAK WONINGEN Toermalijn, Lepelaar, Rietspinner

Ook voor het type  woningen hebben we de verduurzamingsactiviteiten opgestart. We starten met een enquête om informatie op te halen uit de buurt. Graag nodigen we je uit om je vragen, ervaringen en wensen te delen in deze enquête. Dus misschien heb je al veel gedaan en goede of slechte ervaringen? Of wil je isoleren of renoveren en heb je wensen, plannen of vragen? Deel ze met ons in de enquête! Vul deze aub in voor 20 augustus! 

Na deze enquête gaan deskundigen dit najaar een energiescan maken van een golfdak-woning, een aantal buurtbewoners kunnen aanwezig zijn bij dit onderzoek. Alle informatie brengen we samen in een adviesrapport hoe dit type woning stap-voor-stap te verduurzamen is. Heb je vragen? Maak dan een afspraak voor een huisbezoek door een energiegids, kom naar het inloopspreekuur en check de energiedoorlichtingen onder aan deze webpagina.

Webinar

Het begint met een plan

Op 7 december 2021 was er voor de bewoners in Alandsbeek een online informatieavond over toekomstbestendig wonen ‘Het begint met een plan’.

Welke inzichten zijn opgedaan tijdens de energiedoorlichtingen (de zogenaamde ‘huisfluistersessies’) bij de drie typen woningen in Alandsbeek? Dit webinar geeft stap voor stap inzicht. Dit helpt je bij het maken van een plan om jouw woning toekomstbestendig te maken. Een toekomstbestendige woning is comfortabeler, veiliger, gezonder en verbruikt minder energie. Het webinar werd georganiseerd op verzoek van de gemeente Leusden, Buurkracht Alandsbeek en het Leusdens energieloket IkWilWat, en is speciaal voor Alandsbreek.

Filmpje ter illustratie van de ‘Huisfluistersessies’.

Lars Boelen (DoeTank) is bezig met het doorlichten van Wijkkamer Alandsbeek om de plekken op te sporen waar warmte weglekt.

Wijkaanpak & Samenwerking

Wijkvereniging Buurkracht Alandsbeek gaf in 2020 bij de gemeente aan dat ze graag samen met bewoners aan de slag wil in de wijk met het verduurzamen van de woningen. In het voorjaar van 2021 is gestart met het project ‘Toekomstbestendig Alandsbeek’. Hierin werken de Wijkvereniging, bewoners, de gemeente Leusden en het energieloket IkWilWatt samen met de landelijke DoeTank Publieke Ontzorging aan een Kennis- en Leertraject. Dat is een actiegericht leerexperiment van landelijke organisaties en onderzoekstinstellingen. Doel van het Kennis- en Leertraject is te onderzoeken hoe woningeigenaren hun woning op een gemakkelijke, slimme en leuke manier toekomstbestendig kunnen maken. De gemeenten Emmen, Veldhoven, Weert en Leusden (met de wijk Alandsbeek) doen de komende drie jaar mee aan dit leertraject. Via het Leusdens energieloket IkWilWatt maken we kennis en ervaringen beschikbaar voor Alandsbekers die graag aan de slag willen met het verduurzamen van de eigen woning. De Wijkvereniging denkt actief mee en stelt haar communicatiekanalen en netwerk beschikbaar.

Bekijk hier een webinar van 4 nov 2021 over de werkwijze van de DoeTank en de eerste landelijke resultaten.

Energiedoorlichtingen Alandsbeek

Van elk type woning in de wijk zijn door de Doetank voor het Kennis- en Leertraject er twee grondig doorgelicht. Lees hier de inzichten. Dit levert informatie op voor een energieplan voor jouw woning. Klik op het plaatje om het rapport te downloaden.

Skidak woning rapport 1

Skidak woning rapport 2

Golfplaat woning rapport 1

Golfplaat woning rapport 2

Ruimte woning rapport 1

Ruimte woning rapport 2

Vragen? Neem contact op met het lokale energieloket IkWilWatt

Heb je een vraag of opmerking?

Wil je iets weten over dit project?
Stuur ons een e-mail via info@ikwilwatt.nl en we nemen zo spoedig mogelijk
contact met je op.

Meer informatie voor jouw woning?

Maak dan een afspraak met een energiegids voor een keukentafelgesprek of telefoontje, ze helpen je graag.