Innovatieprogramma Energiesprong is een programma dat tot eind 2015 in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) wordt uitgevoerd.

Doel van het programma is om op grote schaal vraag en aanbod te laten ontstaan voor gebouwen zonder energienota: woningen, kantoren, winkels, gebouwen van zorginstellingen.

Het vertrekpunt is dat er met name een verandering in het proces en de werkwijze in de bouw nodig is: andere uitvraag, beter aanbod, meer financiële mogelijkheden, aangepaste wet- en regelgeving én een andere kijkwijze.

Energiesprong wil dat huiseigenaren het geld dat zij maandelijks aan hun energiemaatschappij overmaken, mogen investeren in het energiezuinig maken van hun woning. Met de campagne ‘Ons huis verdient het’ vraagt Energiesprong hiervoor aandacht.

IkWilWatt-energieneutrale-r

Gemiddeld is de energierekening van een rijwoning € 165 per maand.

Energiesprong, het innovatieprogramma van Platform31 voor energieneutrale bouw, wil dat dit bedrag kan worden omgezet in een lening om het huis naar nul-op-de-energiemeter te laten verbouwen. Nul-op-de-meter betekent dat de energiemeter aan het einde van het jaar op nul staat. Er wordt dus niet meer energie verbruikt, dan er wordt opgewekt. Hierdoor is uw energierekening nihil. Om dat mogelijk te maken praat Energiesprong met de overheid, hypotheekverstrekkers en bouwpartijen. Het doel? Verruimde hypotheekregels, nieuwe hypotheekproducten en  de ontwikkeling van verbouwpakketten die een bepaalde besparing garanderen. Vereniging Eigen Huis steunt dit initiatief.

Hoe werkt het?
Als uw energierekening € 165 per maand bedraagt, kunt u bij een annuïtaire hypotheek die in 15 jaar wordt afgelost, ruim € 24.000 lenen voor energiebesparende maatregelen. Door de energiebesparende maatregelen gaat de energierekening omlaag en met het bespaarde bedrag kunnen de bewoners de lening aflossen. Hoeveel een verbouwing naar nul-op-de-energiemeter kost, is onder andere afhankelijk van de bouwstijl en het bouwjaar van de woning. Momenteel ontwikkelen en testen bouwers verbouwpakkettten waarmee ze op grote schaal binnen tien dagen nul-op-de-meter verbouwingen kunnen uitvoeren.

Kijk voor meer informatie ook op de site van Economic Board Utrecht.

IkWilWatt-energieneutrale2
IkWilWatt-energieneutrale1