Het gezin Van den Heuvel woont aan de Terberghorst in de wijk Rossenberg. Hun wens was een meer comfortabel huis. Daarin zijn ze stap voor stap te werk gegaan.

Bart van den Heuvel werkt zelf in de bouw en kende de mogelijkheden. “Vijftien jaar geleden zijn we begonnen met de zolder door de kap te isoleren en dakkapellen te plaatsen voor meer ruimte. De spouwmuren waren al gedaan, dus onze volgende stap was het enkelglas vervangen. En zo zijn we doorgegaan. Om de paar jaar hebben we aanpassingen gedaan. Uiteindelijk hebben we als laatste zonnepanelen laten plaatsen. Dat we nu in een duurzaam huis wonen, realiseer ik me eigenlijk niet eens omdat we het heel geleidelijk hebben aangepakt.”

Eerste stap
De aanpassingen zijn volgens Bart eigenlijk best heel simpel om te doen. Bovendien waren de investeringen niet gigantisch hoog. Misschien juist daarom interessant voor mensen om bij de familie Van den Heuvel een kijkje te nemen tijdens de Duurzame Huizen Route in Leusden. Het huis van Bart is volgens hem goed om te bezoeken als je van plan bent om een eerste stap te zetten.

Appeltaart
Naast een comfortabel huis heeft het gezin ook een energierekening om jaloers op te zijn. “Nu zetten wij ook niet de verwarming op 23 graden en roepen nog steeds ‘doe de deur dicht’ tegen de kinderen, maar ja we merken het natuurlijk wel in onze maandlasten.” Iedereen die meer wil weten is aanstaande zaterdag 10 november tussen 13.30 en 16.00 uur welkom. De koffie met een eigen gebakken appeltaart staat in ieder geval klaar. Lachend tempert Bart de verwachtingen: “Als er veertig mensen komen, dan worden de stukken appeltaart alleen wel aanzienlijk kleiner.”

(fam. Van den Heuvel, Terberghorst 5, Leusden)

Veel mensen willen aan de slag met het energiezuinig maken van hun huis, maar waar begin je? Een verhaal van iemand uit de buurt helpt daarbij. In het kader van de Nationale Duurzame Huizen Route openen huiseigenaren in Leusden op zaterdag 10 november tussen 13:30 en 16.00 uur hun woning. Een unieke kans voor iedereen die zich wil oriënteren op duurzaam bouwen of wonen.

De website www.duurzamehuizenroute.nl/leusden geeft een overzicht van deelnemende woningen in de regio. De landelijke organisatie vraagt geïnteresseerden om zich in te schrijven voor een bezoek. In Leusden zijn er ook woningen die zonder inschrijvingen bezocht kunnen worden. Dat kan op zaterdagmiddag 10 november tussen 13.30 en 16.00 uur.

De woningen die je kunt bezoeken:
NOM woning Wevershilt 21
NOM woning Finnmark 7
NOM woning Kokmeeuw 23
Vrijstaande woning Damreesche Spoor 26
Vrijstaande woning Berkenlaan 5
Tussenwoning Terberghorst 5
Vrijstaande woning Stoutenburgerlaan 2a

NOM = Nul-Op-de-Meter