Leusden is weer een nul-op-meterwoning rijker. Tjaard en Bente Horlings leven vanaf nu volledig met zelf opgewekte energie. Leusdenaren zijn zaterdag 10 november van harte uitgenodigd om een kijkje te komen nemen tussen 13.30 en 16.00 uur.

Afgelopen zomer verbouwden zij hun huis aan de Kokmeeuw. Naast een uitgekiende mix van isolatie en ventilatie, een slimme installatie en zonnepanelen, hebben zij hun woning uitgebouwd en opnieuw modern en stijlvol ingericht. Tjaard: “We zijn trots op het resultaat en vinden het leuk om te laten zien wat je van een gemiddelde doorzonwoning kunt maken. Maar de voornaamste reden om ons huis open te stellen is toch vooral omdat we verduurzaming belangrijk vinden. Onze kennis en ervaring die we hiermee hebben opgedaan, delen we graag met anderen.”

Atmosfeer ervaren
Aanvankelijk had het echtpaar het idee om een duurzaam houten huis in Almere te bouwen. Uiteindelijk zijn ze daar toch niet voor gegaan. Tjaard: “Toen we hadden besloten om ons bestaande jaren 70 woning te renoveren, heb ik me vooral georiënteerd op de financiële kant van het verhaal. Ook zijn we gaan kijken bij vrienden van ons met een nul-op-de-meterwoning in Soest. Ik vind het zelf namelijk wel prettig om met eigen ogen te zien hoe het werkt en atmosfeer ervaar je alleen door ergens binnen te komen!”

Huis draaien
Voor mensen met de wens voor een woning met een A+++ label is een bezoek aankomende zaterdag zeker aan te raden. En als je ambities minder hoog zijn, is een bezoek evengoed interessant. Tjaard kan elke stap in het verduurzamen van een woning laten zien. “Ik denk dat mensen met een soortgelijk huis als de onze, zich een goed beeld kunnen vormen van wat er bouwtechnisch mogelijk is. Niet dat je zo alles één op één moet toepassen”, haast Tjaard zich te zeggen. “Je hebt natuurlijk te maken met vaststaande gegevens van je eigen huis. Wij hebben bijvoorbeeld 36 zonnepanelen op ons dak liggen omdat ons huis nu eenmaal ongunstig ligt ten opzichte van de zon. Je kunt niet zeggen: ‘Laten we het huis even een stukje draaien’.”

Winter
Tjaard en zijn vrouw wonen nu ongeveer twee maanden in hun nul-op-de-meterwoning. Of de energiemeter volgend jaar daadwerkelijk een nul aangeeft, moet de praktijk nog wel uitwijzen, geeft Tjaard lachend toe. “We gaan nu wel de winter in. Ik ben wat vaker op zolder bezig met mijn convectoren, kijk met een schuin oog naar mijn verbruik en naar de opbrengst van mijn zonnepanelen. Ik heb er alle vertrouwen in, maar over een jaar weten we het echt zeker.”

(fam. Horlings, Kokmeeuw 23, Leusden)

Veel mensen willen aan de slag met het energiezuinig maken van hun huis, maar waar begin je? Een verhaal van iemand uit de buurt helpt daarbij. In het kader van de Nationale Duurzame Huizen Route openen huiseigenaren in Leusden op zaterdag 10 november tussen 13:30 en 16.00 uur hun woning. Een unieke kans voor iedereen die zich wil oriënteren op duurzaam bouwen of wonen.

De website www.duurzamehuizenroute.nl/leusden geeft een overzicht van deelnemende woningen in de regio. De landelijke organisatie vraagt geïnteresseerden om zich in te schrijven voor een bezoek. In Leusden zijn er ook woningen die zonder inschrijvingen bezocht kunnen worden. Dat kan op zaterdagmiddag 10 november tussen 13.30 en 16.00 uur.

De woningen die je kunt bezoeken:
NOM woning Wevershilt 21
NOM woning Finnmark 7
NOM woning Kokmeeuw 23
Vrijstaande woning Damreesche Spoor 26
Vrijstaande woning Berkenlaan 5
Tussenwoning Terberghorst 5
Vrijstaande woning Stoutenburgerlaan 2a

NOM = Nul-Op-de-Meter