Energie besparen is makkelijk, als u weet waarop u moet letten. Energiebesparing helpt het klimaat, voorkomt vervuiling en spaart kostbare grondstoffen. Het is ook goed voor uw portemonnee: u verlaagt uw energiekosten. De energiekosten van een gemiddeld huishouden bedragen netto ruim € 1.900 per jaar.

Minder gas en elektriciteit verbruiken, betekent direct geld besparen.

IkWilWatt-energiebesparingMC

Handige tips

Doe warmere kleding aan, stook uw huis minder warm, doe minder lampen aan, zet apparaten helemaal uit als u ze niet gebruikt.

Houd uw energieverbruik in de gaten, dat maakt het resultaat van uw energiebesparing zichtbaar. Noteer bijvoorbeeld wekelijks de meterstanden, of gebruik een handige energieverbruiksmanager.

Haal energie uit de natuur. Koop groene stroom en gas van een echt groene energieleverancier. Participeer in windmolens. Gebruik energie uit zon, lucht of bodem. Deze investeringen verdienen zich terug, zijn goed voor het klimaat en bieden u vrijheid.

Verbeter de isolatie van uw woning. Dat kost eenmalig geld, maar het verlaagt structureel uw energiekosten en maakt het aangenamer in huis.

Met een hoogrendement (HR107) combiketel  verbetert het comfort in uw woning en bespaart u ruim € 200 per jaar aan energiekosten in vergelijking met een traditionele VR combiketel. Alleen al met deze besparing verdient u de investering voor uw nieuwe cv-ketel in vijf tot zes jaar volledig terug!

Staat er een onzuinige cv- of combiketel in huis, of een elektrische boiler? Overweeg die te vervangen door een hoog rendement combiketel op gas. Doordat die efficiënter werkt, verbruikt die minder gas.

Zet de verwarming vaker lager, koop spaarlampen en een spaardouchekop, doe apparaten en licht consequent uit en zet de (vaat)wasmachine op een lagere temperatuur.

IkWilWatt-energiebesparing2
IkWilWatt-energiebesparings

Leg zonnepanelen op uw dak. Die investering is haalbaarder dan u denkt: de prijzen zijn enorm gedaald en de stroomprijs stijgt.

In woningen zonder vloerverwarming kan de thermostaat in de woonkamer ’s nachts op 15 graden, helemaal uit bespaart meer, maar is niet aan te raden vanwege risico op vochtproblemen en bevroren leidingen bij vorst.

In woningen met vloerverwarming kan de thermostaat ’s nachts 2 graden lager; bij een grotere verlaging duurt opwarmen te lang.

Gebruik een klokthermostaat en thermostaatkranen op radiatoren. Dat zorgt voor meer comfort, en minder gasverbruik.

Energie besparen is makkelijk, als je weet waarop je moet letten. Je kunt flink besparen op de energierekening, én het is goed voor het klimaat.

Dus ga de uitdaging aan en doe mee!

Voor meer snelle bespaartips kunt u terecht op Bespaartest.nl, u bespaart daarmee tot honderden euro’s op uw energierekening. Wilt u het groter aanpakken en uw huis energiezuiniger maken? Dan is Verbeteruwhuis.nl iets voor u.

De Bespaartest van Nibud en MilieuCentraal geeft u 12 makkelijke tips voor flinke energiebesparing in huis. Voor elke bespaartip geeft u aan of het iets voor u is. U ziet direct hoeveel u kunt besparen en u krijgt een handige handleiding waarin staat hoe u de bespaartips kunt uitvoeren.

Op VerbeterUwHuis.nl ontdekt u met welke maatregelen uw gasrekening het best omlaag gaat. Na het invullen van uw woninggegevens, verschijnen direct uw mogelijkheden, de kosten en de besparingen die daarbij komen kijken. U ziet ook meteen voor welke maatregelen er subsidies beschikbaar zijn in uw regio.