Vanaf 1 januari krijgen alle huiseigenaren, die nog geen energielabel hadden, een voorlopig energielabel per post thuis gestuurd. Dit is gebaseerd op het bouwjaar van de woning en is voor enkele tientjes te corrigeren voor genomen maatregelen en eenvoudig online via enkele vragen om te zetten in een definitief energielabel (zie onder).

Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is.

Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu! Verkopers en verhuurders zijn verplicht om aan kopers en huurders een energielabel te geven. Ze kunnen met een webtool snel, eenvoudig en met weinig kosten een energielabel aanvragen. Als u uw huis verkoopt, moet u aan de koper laten zien welk energielabel uw woning heeft. Doet u dat niet, dan kunt u een boete krijgen die kan oplopen tot € 405.

IkWilWatt-energielabel4

Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen.

Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Het energielabel is een document waarin deze kenmerken zijn beschreven.

Energielabel en het energieverbruik in de praktijk
Het energielabel geeft aan hoe goed een woning is geïsoleerd en hoe zuinig installaties zijn. De energierekening hangt ook af van het feit of u zuinig stookt, hoeveel warm water u gebruikt, hoeveel apparaten u heeft en hoe intensief u die gebruikt. In soortgelijke woningen met eenzelfde energielabel kan daarom het energieverbruik toch verschillend zijn.

Huis verkopen = energielabel aanvragen
Het aanvragen van een energielabel kost enkele tientjes. U kunt een energielabel aanvragen op www.energielabelvoorwoningen.nl. Dat gaat in zes stappen:

  1. Log in met DigiD.
  2. U controleert de gegevens van uw woning en past ze eventueel aan (hooguit 10 gegevens).
  3. U voegt het bewijs toe aan het online woningdossier.
  4. Selecteer de erkende deskundige die het bewijs gaat controleren.
  5. U verstuurt de gegevens.
  6. U ontvangt het energielabel (registratie gaat automatisch).

Lees meer op Verkopers en energielabel.

IkWilWatt-energielabel1

Huis kopen: groen energielabel loont
Gaat u een huis kopen? Let dan op het energielabel. Een huis met een groen energielabel (label A of B) is niet alleen comfortabeler, het scheelt ook fors in de energiekosten. In 10 jaar tijd kan het verschil met een vergelijkbaar onzuinig huis oplopen tot duizenden euro’s. Een iets duurder, maar zuiniger huis kan dus voordeliger zijn dan een goedkoper, onzuinig huis. Heeft het te koop staande huis geen energielabel? Vraag er de verkoper of de verkoopmakelaar om. Als koper heeft u recht op een energielabel. Lees meer op Kopers en energielabel.

Gratis advies over hoe u uw huis energiezuiniger kan maken
Wilt u gewoon eens weten wat het energielabel van uw woning is? En wat u kunt doen om uw huis comfortabeler en energiezuiniger te maken? Ontdek de mogelijkheden, kosten en besparingen op www.verbeteruwhuis.nl

Er zijn genoeg mogelijkheden. Veel oudere woningen hebben nog geen gevelisolatie en geen vloerisolatie. Ook ontbreekt nog wel eens dubbel glas in slaapkamers. Zonnepanelen zijn sterk in opkomst, maar nog lang niet op alle daken aanwezig.

De voordelen van een goed geïsoleerd en energiezuinig huis zijn:

  • Behaaglijker en comfortabeler wonen
  • Lagere energierekening
  • Minder CO2-uitstoot voor een beter milieu
  • Waardestijging van de woning en kortere verkooptijd

Huurders en verhuurders, het energielabel en de energie-index
Huurders hebben recht op een energielabel als ze een andere woning gaan huren. De huizen van woningcorporaties hebben bijna allemaal al een energielabel. De energiezuinigheid van een huurwoning telt mee in het puntensysteem van het woningwaarderingsstelsel (wws). Een zuinige woning heeft meer huurpunten. Voor de huurpunten wordt niet gekeken naar het energielabel, maar naar de energie-index. Deze index meet uitgebreider hoe energiezuinig een woning is.

Lees meer op Huurders en energielabel en op Verhuurders en energielabel.

IkWilWatt-energielabel3
IkWilWatt-energielabel2