Donderdag 11 mei organiseerde Energiegroep COOL ism IkWilWatt het eerste Energiecafé Leusden. Organisaties en bedrijven troffen elkaar in De Tuin, om te netwerken en nieuws te delen over gerealiseerde energieprojecten – en nieuwe plannen. Duidelijk was dat veel mensen zich op allerlei manieren inzetten voor energieprojecten in Leusden!

Een greep uit de gepresenteerde projecten:

• Zonnedak de Korf is geopend, het eerste collectieve zonnedak met 45 deelnemers en 280 zonnepanelen.
ValleiZon gaat het volgende collectieve zonnedak realiseren, bij een agrarisch bedrijf aan de Hamersveldseweg.
PGL Marcuskerk organiseert 7 – 14 mei de Week van de Duurzaamheid met oa de film ‘Before the Flood’ en een fietstocht naar het Franciscaans Milieuproject op Kasteel Stoutenburg.
OptiSolar installeert zonnepanelen met warmtecollectoren in de regio, met een actueel voorbeeld van een woning in Hoevelaken.
WSL Woningstichting Leusden gaat MFC Antares verder verduurzamen; het gebouw heeft een sedumdak en krijgt zonnepanelen via de SDE+ regeling.

• Gemeente Leusden heeft een contract gesloten voor vernieuwing van de straatverlichting; door dynamische verlichting en energiezuinige lampen wordt de straatverlichting binnenkort zeer energiezuinig en voldoet daarmee volledig aan de 2030 Klimaatdoelen.
IkWilWatt en Creative Change werken aan een plan voor het Nieuwe Wonen en Nul-op-de-meter Eurowoningen, als vervolg op de Energieweek.
Bloemendal bouwt de nieuwe sporthal op het Burg. Buiningpark. Het wordt een energiezuinig gebouw, mét veel zonnepanelen.

Plannen voor het najaar:

• De Groene Belevenis wil een duurzame huizenroute organiseren met een fietstocht langs energiezuinige woningen en bedrijven, en zij zoeken deelnemers voor een digitaal klimaatstraatfeest.
Energiegroep COOL organiseert in het najaar opnieuw een woning isolatie actie, dit keer met activiteiten voor diverse wijken.