De gemeenteraad van Leusden heeft besloten om zwembad Octopus grondig te renoveren. De werkzaamheden zullen deze zomer plaatsvinden, zodat het zwembad vanaf september weer volledig duurzaam en toekomstbestendig is.

Werkzaamheden in het zwembad
Tijdens de renovatie wordt onder andere een nieuwe waterzuiveringsinstallatie aangelegd met een filterhuis naast het zwembad. Elektrische installaties worden vervangen door nieuwe, veel duurzamere installaties. Er komen nieuwe beweegbare bodems in het wedstrijd- en doelgroepenbad. Ook komt er een nieuwe glijbaan met multimedia-effecten.

Renovatie past in de Duurzaamheidsvisie van de Gemeente
Verantwoordelijk sportwethouder Albert Dragt kijkt tevreden terug op de zorgvuldige analyse en de daarop volgende besluitvorming voor deze ingrijpende renovatie: ,,Uit het onderzoek van adviesbureau Drijver & Partners, uitgevoerd in 2014 en begin 2015, blijkt heel duidelijk dat Octopus niet alleen belangrijk is en plezier oplevert voor onze inwoners, maar ook voor mensen uit de regio. Van de huidige bezoekers komt namelijk 49% uit Leusden en 51% van daarbuiten. In de omgeving van Leusden zijn flink wat zwembaden aanwezig, maar het voorzieningenaanbod en de prettige sfeer trekt veel zwemmers naar zwembad Octopus.”

Dragt vervolgt: ,,Op basis van haalbaarheid, risico’s tijdens de uitvoering, doorlooptijd, duurzaamheids- en financiële afwegingen hebben wij als College besloten niet te kiezen voor sloop en volledige nieuwbouw, en ook niet voor vernieuwbouw, maar juist voor een grondige en ingrijpende renovatie van de bestaande accommodatie en voorzieningen. Dat is flink nodig omdat het huidige zwembad uit 1988 enigszins gedateerd is.” Door de huidige staat van de technische installaties en wijzigingen in wetgeving loopt de gemeente Leusden de komende jaren mogelijke risico’s. Met deze renovatie wil de gemeente Leusden dat voorkomen en duidelijk voor zijn. Het duurzaam vernieuwen van bestaande gebouwen past binnen de duurzaamheidsvisie en -agenda van het College.

Zonnestroom en warmte-terugwinning
Het zwembad krijgt elektriciteit uit eigen zonnepanelen, met een opbrengst van 48.500 kWh. In de afvoer van de douches en het spoelwater gaat nu veel warmte verloren. Die warmte wordt straks nuttig gebruikt met een warmte-terugwinnings installatie. Zo wordt het zwembad toekomstbestendig en duurzaam gerenoveerd.

Het zwembad sluit op zaterdag 8 juli en gaat weer open op maandag 4 september. Op zaterdag 2 september is er een ‘Open Huis’.