De nieuwste trend in energiezuinige verlichting zijn ledlampen. Ledlampen hebben een veel hoger rendement dan gloeilampen en spaarlampen.

Minder stroomverbruik en lagere onderhoudskosten met ledverlichting.

De 5 belangrijkste criteria voor het aanschaffen van ledverlichting bij particulieren zijn:
kwaliteit, kleurtemperatuur, levensduur, energie-efficiëntie en prijs.

Kwaliteit
De kwaliteit van een ledlamp wordt onder andere uitgedrukt in lumen per watt. Dat is de hoeveelheid uitgestraald licht ( lichtopbrengst) die een ledlamp per watt geeft. Een 25 watt gloeilamp geeft bijvoorbeeld een lichtbundel van 200lm, voor datzelfde aantal lumen is een ledlamp van 4 watt nodig.

Kleurtemperatuur
Lampen zijn er in verschillende lichtkleuren, ook wel kleurtemperaturen genoemd. De kleurtemperatuur van het licht dat een lamp uitstraalt wordt aangeduid in Kelvin (K). Een gewone gloeilamp straalt ongeveer 2700k uit.

Let bij het kiezen van ledlampen op de juiste kleurtemperatuur op basis van waarvoor de ledlamp gebruikt wordt. De kleurtemperatuur helpt verschillende sferen te creëren. Ledlampen met een lage Kelvin waarde genereren warm geel licht. Deze zorgen voor een ontspannen en gezellige sfeer in huis. Ledlampen met een hoge Kelvin waarde produceren koel blauw licht. Deze hebben een stimulerende werking en zijn ideaal voor taken die concentratie vereisen, zoals bijvoorbeeld op kantoor.

Levensduur
Een indicatie voor de levensduur is de temperatuur die een ledlamp bereikt. Ledlampen worden minder warm dan gloei- en spaarlampen. Maar zijn wel gevoelig voor hoge temperaturen. Hoewel ledlampen van buitenaf niet warm aanvoelen, kan de temperatuur in de behuizing wel tot 50 graden oplopen. Om warmte af te voeren worden ledlampen voorzien van een aluminium koellichaam (printplaat). Als de kwaliteit van dit materiaal onvoldoende is, wordt de warmte niet goed afgevoerd. Hierdoor gaat de levensduur van de ledlamp aanzienlijk achteruit.

ikWilWatt-Ledverlichting2
ikWilWatt-Ledverlichting3

Energie-efficiëntie
De energie-efficiëntie van ledlampen is aanzienlijk hoger in vergelijking tot gloeilampen. Vergeleken met gloeilampen gaan ledlampen meer dan 25 keer langer mee en besparen ze gemiddeld tot 40 procent energie, voor huishoudens is dit minimaal 75 procent. Toch zitten er tussen ledlampen wel flinke verschillen in rendement. Zo is bijvoorbeeld het rendement van ledlampen met een warme kleurtemperatuur in het algemeen lager dan lampen met een koele kleurtemperatuur.

Voor de beoordeling van de energie-efficiëntie wordt vaak alleen naar de verhouding lumen per watt gekeken. Maar in de praktijk is het minstens zo belangrijk om te kijken of de juiste hoeveelheid licht op de juiste plaats terecht komt. Hierbij speelt ook het armatuur en de lichtverdeling een belangrijke led-stralingshoekrol.

Prijs en terugverdientijd
De aanschafprijs van ledlampen is voor particulieren vaak een belangrijk criterium. Op de lange termijn is het belangrijkste criterium voor het kopen van ledlampen niet de prijs maar de kwaliteit. Over het algemeen geldt bij ledlampen dat goedkoop, duurkoop is. Goedkope ledlampen zijn vaak van zeer slechte kwaliteit en hebben daarom een veel kortere levensduur. Ga dus altijd voor duurzame, kwalitatieve ledlampen. De prijs van ledlampen is ook afhankelijke van het feit of de lamp dimbaar is of niet. Niet dimbare ledlampen zijn goedkoper dan dimbare ledlampen.

De kwaliteit van ledlampen wordt bepaald door de levensduur en het energieverbuik en deze bepalen de duurzaamheid. Ledlampen hebben gemiddeld een terugverdientijd van 1,5 jaar.