Slimmer en efficiënter verwarmen en koelen betekent minder gas en stroom verbruiken: dus minder klimaatverandering en een lagere energierekening.

Bij mijn moeder van 80 is het altijd warme truien-dag. Haar motto: Wees zuinig op wat je hebt!

Wist u dat de kosten van verwarming en warm water de grootste kostenpost zijn in de energierekening van de meeste huishoudens? Heeft u al een zuinige CV ketel en goede isolatie? Wilt u energie besparen dan valt hier wellicht een grote slag te maken.

IkWilWatt-verwarming1
IkWilWatt-verwarming2

Het mooiste en het meest duurzaam is het natuurlijk als u uw huis niet hoeft te verwarmen omdat de zonnestralen uw huis voldoende opwarmen en goede isolatie de rest doet. De werkelijkheid is natuurlijk anders en de meeste huizen moeten dan ook bijverwarmd worden. Het is natuurlijk wel de uitdaging om dit te doen met zo weinig mogelijk energieverbruik en zo duurzaam mogelijk. Maar zonder verlies aan comfort want een warm en behaaglijk huis is toch wel het grootste goed.

Maar wat is nu de beste manier om je huis duurzaam te verwarmen?

Er zijn veel verschillende manieren om je huis te verwarmen. Daarbij kun je nog onderscheid maken in convectiewarmte en stralingswarmte. Convectiewarmte is indirecte verwarming, de kachel verwarmt de lucht en de warme lucht vervolgens de ruimte. De cv in combinatie met radiatoren maakt gebruik van convectie. Stralingswarmte is een directe vorm van verwarmen. Denk aan een open haard of een houtkachel. De verschillende verwarmingsbronnen verschillen in rendement en hebben daarnaast ieder hun eigen voor- en nadelen.

Verwarmingsbron en het rendement
Open haard 20 %
Elektrische kachel 40 %
Gaskachel 65 %
Houtkachel 75 %
Speksteen/ Tegelkachel 90 %
CV/ VR ketel 92 %
Pelletkachel 94 %
HR-ketel 107 %
HRE ketel (Micro WKK) 130 %
Warmtepomp 600 %

In ons land worden de meeste huizen met radiatoren, waardoor warm water stroomt, verwarmt. Water heeft een hoge thermische massa waardoor het, eenmaal opgewarmd, de capaciteit heeft de warmte over een lange periode weer langzaam af te staan. Er zijn heel veel verschillende manieren om het water in uw radiatoren te verwarmen. Er komen ook steeds meer duurzame mogelijkheden op de markt waarmee het bestaande verwarmingssysteem kan worden aangepast.

De zomer is voor velen een heerlijk seizoen. Lekker genieten van buitenactiviteiten in de zon of met een boekje onder een parasol in de tuin. De zon kan echter ook te enthousiast zijn werk doen waardoor ook in huis de temperatuur erg op kan lopen. Hoe u uw huis koel kunt houden leest u in dit artikel.

Vooral in slecht geïsoleerde woningen die de hele dag in de zon staan wil het ‘s zomers nog wel eens te warm worden. Technisch is het goed mogelijk huizen te ontwerpen die geen koeling nodig hebben maar helaas gebeurt dit maar weinig. In plaats daarvan grijpt de moderne mens liever naar de gemakkelijk oplossing, een airco. Deze koele vriend is vaak een rumoerige energieverslinder. Uw woning wordt er misschien door gekoeld, maar de aarde wordt er des te sneller door opgewarmd.

Uit milieu-oogpunt is een airco geen beste investering. Als u de mogelijkheid hebt, kunt u beter maatregelen treffen die voorkomen dat de woonruimtes opgewarmd worden. Zonwering en schaduw van bomen voorkomen al veel warmte. Goede isolatie houdt niet alleen ‘s winters de warmte binnen, maar helpt ook ‘s zomers de warmte buiten te houden. Een ventilator koelt niet, maar geeft wel een verkoelend effect en verbruikt een fractie van de stroom die een airco gebruikt. Lees de volgende tips voor een aangenaam airco-loos leven. U kunt ze ook gebruiken als u wel een airco gebruikt. De airco hoeft dan minder hard te werken.

IkWilWatt-verwarming3
IkWilWatt-verwarming4

Tips om uw huis koel te houden

Gebruik buitenzonwering

Zonwering aan de buitenkant van de ramen houdt niet alleen zonlicht buiten, maar ook de warmte. Binnenzonwering als jaloezieën of gordijnen houden het licht wel tegen maar de warmte van de zon komt nog wel door de vensters heen en dus in de woning. Buitenzonwering als zonneschermen, markiezen of screens zetten je ramen in een verkoelende schaduw. Screens zijn half transparante rolschermen die nog wel gedeeltelijk licht en warmte doorlaten. Rolluiken zijn helemaal dicht en isoleren meestal ook nog.

Zet uw huis in de schaduw

Als u de mogelijkheid hebt, kunt u een boom in uw tuin planten die ‘s zomers een deel van uw huis lekker in de schaduw zet. Het mooie is dat de boom ‘s winters, als hij zijn blad verloren heeft, wel zonlicht doorlaat. Het meest zinvol is het om de ramen in de schaduw te krijgen, maar ook muren die ‘s zomers flink opwarmen door de zon kunt u op deze manier afkoelen. Op hete dagen is het buiten goed toeven onder een boom en door een boom te planten bent u lekker duurzaam bezig. Een klimop tegen de muur of begroeide pergola op een zonnige plaats kan ook helpen.

Isoleer uw huis

Goede isolatie houdt niet alleen ‘s winters de warmte binnen maar helpt ook ‘s zomers de warmte buiten te houden. Isoleer dus uw dak en uw muren en neem dubbel glas. De kosten van isolatie verdienen zich bijna altijd terug, uw huis wordt comfortabeler en stijgt in waarde. Klein nadeel van goede isolatie is dat na een hittegolf de woning minder snel afkoelt.

Gebruik energiezuinige apparatuur en lampen

Apparaten en lampen die weinig energie gebruiken, geven weinig warmte af. Uw woning wordt dus minder opgewarmd en hoeft daarom ook minder gekoeld te worden. Dubbele winst dus. De besparing in geld is ook dubbel. Zowel uw apparaten als uw airco verbruiken minder stroom. Enkele tips: Een laptop wordt minder warm dan een bureaucomputer. Led-lampen worden minder warm dan halogeen- of gloeilampen. Vervang ook uw oude koelkast of vriezer door een modern energiezuinig model. De kosten voor nieuwe apparaten en lampen verdienen zichzelf meestal terug door een lagere energierekening.

Gebruik een ventilator

Gebruik een ventilator als alternatief voor een airco. Deze koelt de lucht niet maar de luchtstroom geeft een verkoelend effect. Door deze windchillfactor is het voor uw gevoel een paar graden koeler. Een ventilator is veel goedkoper dan een airco en gebruikt slechts een paar euro stroom per jaar.

Nachtventilatie

Laat overdag de ramen dicht en zet ze ‘s nachts open. Soms is dit niet mogelijk, als u bijvoorbeeld aan een drukke weg woont, als het regent of in verband met kans op inbraak. Zo blijft overdag de hitte buiten en laat u ‘s nachts de koelere lucht in de woning stromen. Bij slecht geïsoleerde woningen werkt dit minder goed omdat de warmte dan toch wel naar binnen komt via ramen, muren en dak. Zet ramen tegenover elkaar open en laat ook binnendeuren open zodat de lucht echt door de woning heen kan blazen. Ventileer ook ongebruikte ruimtes als de zolder. Zet ook een mechanisch ventilatiesysteem ‘s nachts aan en overdag uit.