Een zonneboiler gebruikt zonne-energie niet voor het opwekken van elektriciteit, maar voor warm water. Een zonneboiler geeft geen energie terug aan het energienet (zoals bij zonnepanelen het geval is). Het warme water dat u niet gebruikt, gaat verloren. Op het dak van de woning plaatst u een zonnecollector. Deze is aangesloten op een buizenstelsel met daarin een vloeistof.

Met de opgevangen zonne-energie verwarmt de zonnecollector de vloeistof. De vloeistof transporteert de warmte door het buizenstelsel naar een voorraadvat (boiler) met leidingwater. De warmte verwarmt het water in het voorraadvat. Het voorraadvat kunt u aansluiten op een cv-ketel (met het Gaskeur NZ-label), die het water uit het voorraadvat zo nodig naverwarmt. Zo heeft u dus warm water.

IkWilWatt-Zonneboiler

Er zijn ook zogenaamde ‘compacte zonneboilers’, waarbij de watervoorraad in de collector op het dak zit. Er is dan geen apart voorraadvat, wat ruimte scheelt.

Bijna de helft van uw energie(kosten) voor warm water kunt u besparen als u kiest voor een zonneboiler. Bovendien voorkomt u flinke hoeveelheden CO2-uitstoot omdat zonne-energie gebruikt wordt in plaats van fossiele brandstoffen.

Een zonneboiler is altijd duurzaam: zonlicht raakt nooit op, en bij gebruik van zonne-energie komt nauwelijks CO2 vrij.

verschillende soorten zonneboilers

De zonnecollector van de standaard zonneboiler wordt meestal direct op de dakpannen van uw schuine dak geplaatst. In huis staat een voorraadvat waarin het water wordt opgeslagen en op temperatuur wordt gehouden. Als u de kraan openzet om af te wassen of te douchen krijgt u warm water uit het voorraadvat. Omdat het in Nederland ook wel eens bewolkt is, wordt een combiketel gebruikt als naverwarmer. Als de zon niet schijnt heeft u toch altijd warm water.

De standaard zonneboiler bestaat uit een collector en een voorraadvat. De collector wordt op uw dak gemonteerd en vangt zonlicht op. Hiermee verwarmt de collector vloeistof die in buisjes direct onder het oppervlak van de collector lopen. De vloeistof wordt rondgepompt in een buizensysteem dat door uw watervoorraad loopt. De buisjes geven warmte af en verwarmen daardoor het water. De collector is doorgaans ongeveer 3 m² groot, in het voorraadvat van de standaard zonneboiler past meestal 100 literwater. De cv-ketel wordt gebruikt als naverwarmer als er onvoldoende zonlicht is om het water te verwarmen.

Met de cv-zonneboiler heeft u altijd veel warm water. Door het voorraadvat van de cv-zonneboiler loopt een leiding van de cv-ketel. Het water blijft hierdoor op een temperatuur van minimaal 60° Celsius. Het grootste voordeel van de cv-zonneboiler is daardoor ook dat er altijd veel warm water beschikbaar is. Voor grote gezinnen is de cv-zonneboiler een goede oplossing, want warm water gebruiken om af te wassen terwijl er iemand staat te douchen is geen enkel probleem. De cv-zonneboiler wordt ook wel de zonneboilercombi genoemd.

In een compacte zonneboiler zijn de zonnecollector en het voorraadvat geïntegreerd. Hierdoor is de zonnecollector beter geïsoleerd en neemt ook minder ruimte in. De watervoorraad zit in de collector en dat betekent dat die een stuk zwaarder is en ook wat hoger. Voor een normaal dak is dat geen enkel probleem. Een compacte zonneboiler kan meestal tussen de 75 en 140 liter water opslaan. Dit type boiler is daarmee prima geschikt voor niet al te grote huishoudens.