ikwilwatt-zonnedak

ZONNEDAK DE KORF:
het eerste collectieve zonnedak van Leusden
uw eigen zonnestroom, opgewekt op het dak van sporthal De Korf!

Opbrengst Zonnedak de Korf
40 deelnemers hebben samen 280 zonnepanelen op het dak van sporthal de Korf. De installatie levert stroom sinds april 2017.

Zonnedak de Korf had in 2017 een prima opbrengst: 66.327 kWh in 9 maanden (april-december). Dat was 8% meer zonnestroom dan verwacht, en in die periode al voldoende stroom voor 19 gezinnen.

In 2018 opnieuw een goede opbrengst, mede dankzij de uitzonderlijk zonnige zomermaanden. In januari-oktober was de opbrengst al 302 kWh per zonnepaneel. Dat is nu al 15% boven de verwachte jaaropbrengst.

Informatie en contact
e: zonnedak.dekorf@gmail.com

update november 2018

1 oktober 2018 | Greenchoice is de nieuwe afnemer van de zonnestroom
De coöperatie verkocht de zonnestroom aan Qurrent, maar zij lieten ons in de zomer weten dat zij de samenwerking met postcoderoos-coöperaties gaan stopzetten. Met ingang van 1 oktober 2018 hebben we in Greenchoice een goede nieuwe afnemer van de zonnestroom gevonden. Klanten van Qurrent kunnen wel gewoon de opbrengst van hun certificaten blijven verrekenen, daarin is niets gewijzigd.

5 maart 2018 | ALV Ledenvergadering
De coöperatie sluit het 1e jaar af met een goed financieel resultaat, en er wordt besloten een deel van het saldo uit inleg en opbrengst terug te betalen aan de deelnemers.

De zonnestroom opbrengst over april – december 2017 was 66.237 kWh, dat is 236 kWh per certificaat. Via de postcoderoos-regeling wordt deze opbrengst uitbetaald in twee delen: via de coöperatie (kale stroomprijs) en via de energienota van de deelnemers (teruggave van de energiebelasting, verrekend met het eigen energiegebruik). Deze regeling heeft een looptijd van 15 jaar.

Bestuur Zonnedak de Korf
Paul Köllner neemt afscheid als bestuurslid. Het bestuur 2018 bestaat uit Leendert van Geldermalsen (voorzitter) en Marian Marseille (penningmeester), en als nieuwe bestuursleden Gert ten Cate (secretaris) en Cas Janse (techniek).
Contact: zonnedak.dekorf@gmail.com

Zonnedak-De-Korf-A
Zonnedak-De-Korf-3
Zonnedak-De-Korf-C
Zonnedak-De-Korf-D
Zonnedak-De-Korf-2
Zonnedak-De-Korf-6
Zonnedak-De-Korf-4
Zonnedak-De-Korf-7

TIJDLIJN

1 mei 2017 | Officiële opening Zonnedak de Korf
Sinds begin april 2017 levert het Zonnedak stroom aan het net, het eerste collectieve zonnedak van Leusden. Dat werd gevierd op maandagavond 1 mei, met een officiële opening voor alle deelnemers en andere betrokkenen.

27 maart 2017 | Zonnedak De Korf gereed: 280 panelen geïnstalleerd
Maandag 27 maart zijn de zonnepanelen geplaatst op De Korf. Met een grote kraan werden de zonnepanelen op het dak gehesen, onder het toeziend oog van de initiatiefnemers Frank Venema, Fred Bakema, Leendert van Geldermalsen, Marian Marseille, Paul Köllner en René Pie, wethouder Jan Overweg en Jan Costa van Bloemendal Bouw.

Coöperatie Zonnedak De Korf, gemeente Leusden, de beheerder van de Korf, notaris Spek en van den Beld, Bouwbedrijf Bloemendal, netbeheerder Stedin en meetbedrijf Ebatech hebben intensief samengewerkt om de installatie, de huurovereenkomst voor het dak en de aansluiting op het net in orde te maken.

maart 2017 | Start van de installatie werkzaamheden
Goed nieuws: Coöperatie Zonnedak De Korf heeft 40 deelnemers en alle certificaten voor de 280 zonnepanelen zijn verkocht! Start van de installatie werkzaamheden.

december 2016 | Coöperatie Zonnedak De Korf is officieel opgericht
De coöperatie is in december 2016 officieel opgericht en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Fa Bloemendal / DE Partner is geselecteerd als bedrijf dat de zonnepanelen gaat installeren. Er worden 280 panelen geplaatst met een groot vermogen (290 Wp). Het dak wordt gratis er beschikking gesteld door de gemeente.

Collectief zonnedak: 280 zonnepanelen op sporthal De Korf
Door gebruik te maken van de postcoderoos-regeling kunnen alle Leusdenaren een of meer zoncertificaten kopen, en ontvangen daarvoor gedurende 15 jaar de opbrengst van de zonnestroom. Een mooie oplossing voor mensen die geen zonnepanelen op een eigen dak kunnen of willen leggen.

Zie kennisplatform HierOpgewekt voor meer informatie over de postcoderoos-regeling (‘Regeling verlaagd tarief’).

Wethouder Erik van Beurden ondersteunt het initiatief: ‘De gemeente Leusden streeft er naar om in 2040 energie-neutraal te zijn. Om dat doel te bereiken is het belangrijk dat ook de Korf een zonnedak krijgt. Die zonnestroom zal een belangrijke bijdrage leveren aan de productie van groene energie in de gemeente.’

ikwilwatt-zonnedak

Coöperatie Zonnedak de Korf U.A.

 • Bestuur 2018:
  – Leendert van Geldermalsen, voorzitter
  – Marian Marseille, penningmeester
  – Gert ten Cate, secretaris
  – Cas Janse,  techniek
 • KvK 67467180 | btw 857009102B01 | IBAN NL07 RABO 0315 5773 04
 • contact: zonnedak.dekorf@gmail.com

FAQ – Antwoord op enkele veel gestelde vragen:

 • Het collectieve zonnedak van Sporthal De Korf heeft 280 zonnepanelen.
 • Een zon-certificaat kostte 350 euro, en geeft gedurende 15 jaar recht op de verrekende opbrengst van 1 zonnepaneel. Het project hield na realisatie geld over; dit blijft in de kas van de coöperatie en kan gebruikt worden voor reservering en/of uitbetaling.
 • Project ‘Zonnedak de Korf’ wordt uitgevoerd onder de landelijke postcoderoos regeling (‘regeling verlaagd tarief’), met een looptijd van 15 jaar. De postcoderoos regeling is bestemd voor zonnestroom voor eigen gebruik. Heeft u zonnepanelen op uw eigen dak? dan kunt u meedoen in een postcoderoos-dak als u thuis minder zonnestroom opwekt dan u aan energie gebruikt. Ook zzp-ers met een zakelijk energie contract kunnen deelnemen aan postcoderoos projecten.
 • Na 15 jaar maakt de coöperatie nieuwe afspraken over het gebruik van het dak, de installatie en de zonnestroom.
 • De certificaten kunnen via de coöperatie aan een andere deelnemer worden verkocht, bijvoorbeeld bij verhuizing buiten het postcoderoos-gebied of bij overlijden. Afspraken hiervoor zijn vastgelegd in het deelnemers reglement.
 • Wachtlijst: contact zonnedak.dekorf@gmail.com als u belangstelling heeft voor (meer) certificaten van Zonnedak de Korf; u komt dan op de wachtlijst.
 • Deelname in Leusdense postcoderoos zonnedaken staat open voor inwoners van de gemeente Leusden, met een woonadres in de postcoderoos-gebieden:
  • 3831 = Leusden centrum en het buitengebied
  • 3832 = Leusden-zuid
  • 3833 = Leusden centrum
  • 3834 = Leusden centrum
  • 3835 = Stoutenburg
  • 3791 = Achterveld

Coöperatie Zonnedak de Korf in Leusden  |  zonnedak.dekorf@gmail.com  |   www.ikwilwatt.nl