Milieuvriendelijk en rendabel: zonnepanelen voorzien je van duurzame stroom. In de afgelopen vijf jaar is het rendement van zonnepanelen sterk verbeterd terwijl de kostprijs is gedaald.

Met zonnepanelen wekt u direct uw eigen elektriciteit  op. Wist u dat er al meer dan 740 zonnedaken zijn in Leusden en Achterveld?

MilieuCentraal geeft als indicatie dat de winst van zonnepanelen vergelijkbaar is met een rente van 5 procent op een spaarrekening. Particulieren kunnen de btw op zonnepanelen terugvragen, en dan heeft de investering zelfs een rendement van circa 6 procent. Zo zijn zonnepanelen een uiterst rendabele investering. Benieuwd naar de geschiktheid en mogelijkheden van uw dak?

IkWilWatt-zonnepanelen2

Alles over zonnepanelen

Zonnepanelen en zonnestroom

Zonnepanelen maken elektriciteit uit zonlicht. De panelen leveren zeker 25 jaar stroom en hebben vrijwel geen onderhoud nodig. Met zonnepanelen op het dak gebruikt u uw eigen zonnestroom. Als u meer zonnestroom opwekt, levert u die stroom aan het net. Uw energiebedrijf verrekent de opgewekte zonnestroom met de gebruikte netstroom in de jaarrekening die u aan het eind van het jaar ontvangt.

Zonneboilers leveren geen stroom, maar warm water. Met een zonneboiler op het dak gaat uw gasrekening aanzienlijk omlaag, omdat de zon het water van de CV ketel voorverwarmt. Zonneboilers zijn dus iets anders dan zonnepanelen.

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen maken elektriciteit uit zonlicht. Een zonnepanelensysteem bestaat uit de zonnepanelen op het dak, een omvormer die de zonnestroom omzet in netstroom, en elektriciteitskabels om de omvormer te verbinden met de panelen en met de meterkast. In de meterkast moet soms een extra groep gemaakt worden.

De zonnepanelen hebben zonlicht nodig. In de volle zon is de opbrengst het grootst, maar op bewolkte dagen produceren ze ook stroom. De stroomproductie start ’s ochtends zodra het licht genoeg is, en gaat door tot ’s avonds in de schemering.

De omvormer wordt meestal op zolder opgehangen. De meeste omvormers hebben een digitaal scherm waarop de opbrengst af te lezen is. Sommige omvormers worden gekoeld door een ventilator, wat een (zacht) geluid maakt vergelijkbaar met een cv-ketel.

Is schaduw een probleem, dan kunt u kiezen voor micro-omvormers (power optimizers) direct op de panelen, ipv een centrale omvormer. Dit is iets duurder, maar geeft bij schaduw een betere opbrengst.

Kostenindicatie

Een systeem met 6 zonnepanelen kost ca. € 3.000 (incl. btw). Particulieren kunnen de btw terugvragen via de Belastingdienst, waardoor de kosten aanzienlijk lager worden.

Zonnepanelen leveren zeker 25 jaar stroom. De omvormer, die de zonnestroom omzet in gewone netstroom, gaat ongeveer 15 jaar mee, en zal dus een keer vervangen moeten worden. Kiest u voor micro-omvormers, dan zijn de aanschafkosten iets hoger, maar ze gaan circa 25 jaar mee en hoeven dus waarschijnlijk niet tussentijds vervangen te worden.

Opbrengst

De nieuwste generatie zonnepanelen heeft een groter vermogen. Reken bij nieuwe zonnepanelen op 260 watt-piek vermogen per paneel. Dat levert je per paneel jaarlijks 225 kWh stroom op. Dat is voor particulieren een jaarlijkse kostenbesparing van ongeveer € 45 per paneel (prijspeil 2017).

Als een gezin 3.200 kWh elektriciteit per jaar gebruikt, is dat vergelijkbaar met de opbrengst van 14 zonnepanelen.

Het vermogen van zonnepanelen wordt weergeven in WattPiek, en is ca. 260 Wp per paneel, afhankelijk van het merk en type panelen. Panelen met een groter vermogen produceren meer stroom, en geven een grotere kostenbesparing. Het vermogen staat vermeld in een offerte.

Ook voor basisscholen en MKB bedrijven kunnen zonnepanelen rendabel zijn. De kostenbesparing is iets lager, omdat zij als klein- of groot-verbruiker een andere elektriciteitstarief betalen dan particulieren. Er zijn verschillende financieringsmogelijkheden die onderzocht kunnen worden.

Stroomproductie

De opbrengst is afhankelijk van o.a. de oriëntatie en de hellingshoek van het dak. Een dak op het zuiden is ideaal, een dak op het oosten of westen geeft een iets lagere opbrengst, maar is zeker ook rendabel.

Schaduw vermindert de opbrengst, dus kijk op een zonnige dag of er schaduw is van bomen, een schoorsteen, een dakkapel of naburige gebouwen. Is schaduw een probleem, kies dan voor micro-omvormers. Die zijn iets duurder in aanschaf, maar geven een hogere opbrengst en gaan langer mee.

Op bewolkte dagen levert een zonnepaneel ook elektriciteit, want de panelen hebben geen direct zonlicht nodig. De zonnestroomproductie start zodra het licht sterk genoeg is en gaat door totdat het te donker/schemerig wordt. Dat loopt in de zomer op tot wel 17 uur per dag.

Zonnepanelen en de elektriciteitsmeter

De opgewekte zonnestroom wordt direct in huis gebruikt. Wordt er meer opgewekt dan u op dat moment gebruikt, dan gaat de rest naar het elektriciteitsnet.

Een analoge elektriciteitsmeter met een draaischijf gaat terugdraaien zodra de panelen stroom leveren aan het net. Deze meter verrekent de zonnestroom direct met de gebruikte netstroom.

Een slimme meter heeft aparte meterstanden voor de gebruikte netstroom en voor de zonnestroom die de panelen aan het net leveren. Deze meterstanden worden aan het eind van het jaar met elkaar verrekend, tegen het reguliere energietarief (salderingsregeling). U betaalt dus op jaarbasis de netto gebruikte netstroom. NB de direct in huis gebruikte zonnestroom wordt dus niet in de meterstanden geregistreerd.

Als u een digitale (slimme) elektriciteitsmeter heeft, moet u de panelen aanmelden bij energieleveren.nl en bij uw energieleverancier. Zij activeren dan de zonnestroom-registratie van uw meterstanden, zodat uw zonnestroom verrekend kan worden. U heeft hiervoor het vermogen nodig in Wp, dat op de offerte vermeld staat (meestal ca 230-260 Wp per paneel).

Let op: wordt uw analoge meter vervangen door een slimme meter? controleer dan of de nieuwe meter uw zonnestroom registreert. Stedin is op dit moment in veel wijken bezig met de plaatsing van slimme meters. (zomer en najaar 2017). Meld uw panelen zo nodig alsnog aan via energieleveren.nl en uw energieleverancier.

De salderingsregeling was al gegarandeerd tot 2020. Minister Kamp heeft in juli 2017 geadviseerd de regeling te verlengen tot 2023. Ook daarna moet investeren in zonnepanelen interessant en rendabel blijven voor particulieren. Een nieuwe regeling zou een terugverdientijd van maximaal 7 jaar moet garanderen. Het nieuwe kabinet moet hierover een definitieve beslissing nemen.

Hoe wordt de zonnestroomopbrengst verrekend?

Aan het eind van het jaar ontvangt u van uw energieleverancier een jaarafrekening, met een verrekening voor de opgewekte zonnestroom. Uw energiebedrijf is verplicht de zonnestroom te verrekenen met uw gebruikte netstroom. Dit heet ‘salderen’.

Voorbeeld: een gezin gebruikte vorig jaar 3.000 kWh elektriciteit en hun zonnepanelen leverden 1.200 kWh zonnestroom. Zij krijgen dan een jaarrekening voor 1.800 kWh (dwz 3.000 – 1.200 = 1.800 kWh) van hun energiebedrijf. Dat is een besparing van zo’n 240 euro per jaar.

Let op: Als u in een jaar meer zonnestroom opwekt dan u aan stroom gebruikt, dan ontvangt u daarvoor een lager tarief. Kijk op de website van uw energiebedrijf voor details.

De salderingsregeling was al gegarandeerd tot 2020. Minister Kamp heeft in juli 2017 geadviseerd de regeling te verlengen tot 2023. Ook daarna moet investeren in zonnepanelen interessant en rendabel blijven voor particulieren. Een nieuwe regeling zou een terugverdientijd van maximaal 7 jaar moet garanderen. Het nieuwe kabinet moet hierover een definitieve beslissing nemen.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Een schuin dak op het zuiden, zonder schaduw, is ideaal voor zonnepanelen. Een plat dak is ook zeer geschikt; de panelen worden op een schuin frame geplaatst. Een dak op het oosten (ochtendzon) of het westen (avondzon) is ook geschikt, maar levert iets minder stroom.

Als een gedeelte van de panelen in de schaduw ligt, levert het hele systeem (tijdelijk) minder stroom. Is schaduw een probleem, dan kunt u kiezen voor micro-omvormers. De panelen worden dan parallel geschakeld i.p.v. in serie (voor details: zie Milieu Centraal voor een technische toelichting).

Is uw dak niet geschuikt voor zonnepanelen? dan kan deelname in een collectief zonnedak een goed alternatief zijn.

Meer informatie:

  • MilieuCentraal | zonnepanelen
  • Energieloket IkWilWatt | financiering en subsidies : informatie over  o.a. over de btw teruggave, de duurzaamheidslening van de gemeente Leusden en andere financiering en subsidies mogelijkheden.
  • Is mijn dak geschikt? Op de Zonatlas Leusden en de Zonnekaart Leusden kunt u uw eigen dak opzoeken en zien hoe geschikt uw dak is voor zonnepanelen. MKB bedrijven en basisscholen kunnen de kaart gebruiken via de zakelijke optie. Check de kaart met de werkelijke situatie, want door dakramen, dakkapellen en andere obstakels kan het beschikbare oppervlak kleiner zijn dan de kaart aangeeft.

Voor zowel huurders, woningeigenaren, MKB-ers en VVE’s heeft MilieuCentraal specifieke informatie op haar site staan: ga naar Milieu Centraal | zonnepanelen voor …

In Leusden zijn regelmatig informatiebijeenkomsten en acties rondom zonnepanelen, zoals de zonnepanelen informatiewinkel in de Hamershof in april 2016. Uiteraard houdt IkWilWatt u op de hoogte van deze activiteiten.

update: augustus 2017