Wijk Alandsbeek

Hoe maken we de wijk Alandsbeek klaar voor de toekomst?

Een toekomstbestendige woning is een comfortabele, energiezuinige woning zonder aardgas. In 2050 moeten alle woningen in Nederland zonder aardgas worden verwarmd. Dit is nog best ver weg, maar het is wel van belang dat je nu de juiste keuzes maakt als je in stappen je woning gaat verbeteren. Op deze website houden we je op de hoogte van de plannen in de wijk. Meld je bijvoorbeeld aan voor een webinar of check de uitkomsten van energiedoorlichtingen! 

Stap voor stap, maak de juiste keuzes

De woningen in de wijk Alandsbeek zijn 50 jaar oud. Er zijn drie typen woningen, de ‘skidakwoningen’, de ‘ruimtewoningen’ en de ‘golfplaatwoningen’. Veel huizen hebben last van tocht, vocht- en schimmelproblemen. Sommige bewoners hebben nog weinig maatregelen getroffen, anderen hebben hun woning al helemaal energiezuinig gemaakt. Ben je van plan je woning te verbouwen? Of ben je bezig met het isoleren van vloer, dak, gevel of garage en wil je dat in één keer goed doen? Goed isoleren is de belangrijkste stap voor het toekomstbestendig maken van de woning. Als de stooktemperatuur in de woning omlaag kan en de warmtebehoefte afneemt komen alternatieven voor aardgas in zicht.

 

Webinar

Het begint met een plan

Op 7 december 19:30 is er voor de bewoners in Alandsbeek een online informatieavond over toekomstbestendig wonen ‘Het begint met een plan’.

Welke inzichten zijn opgedaan tijdens de energiedoorlichtingen (de zogenaamde ‘huisfluistersessies’) bij de drie typen woningen in Alandsbeek? Dit webinar geeft stap voor stap inzicht. Dit helpt je bij het maken van een plan om jouw woning toekomstbestendig te maken. Een toekomstbestendige woning is comfortabeler, veiliger, gezonder en verbruikt minder energie. Het webinar wordt georganiseerd op verzoek van de gemeente Leusden, Buurkracht Alandsbeek en het Leusdens energieloket IkWilWat, en is speciaal voor Alandsbreek.

Interesse? Meld je aan via onderstaande knop en ontvang de link voor deelname aan het webinar. Achteraf ontvang je de terugkijk link en bijbehorende presentatie.

Wijkaanpak & Samenwerking

Wijkvereniging Buurkracht Alandsbeek gaf in 2020 bij de gemeente aan dat ze graag samen met bewoners aan de slag wil in de wijk met het verduurzamen van de woningen. In het voorjaar van 2021 is gestart met het project ‘Toekomstbestendig Alandsbeek’. Hierin werken de Wijkvereniging, bewoners, de gemeente Leusden en het energieloket IkWilWatt samen met de landelijke DoeTank Publieke Ontzorging aan een Kennis- en Leertraject. Dat is een actiegericht leerexperiment van landelijke organisaties en onderzoekstinstellingen. Doel van het Kennis- en Leertraject is te onderzoeken hoe woningeigenaren hun woning op een gemakkelijke, slimme en leuke manier toekomstbestendig kunnen maken. De gemeenten Emmen, Veldhoven, Weert en Leusden (met de wijk Alandsbeek) doen de komende drie jaar mee aan dit leertraject. Via het Leusdens energieloket IkWilWatt maken we kennis en ervaringen beschikbaar voor Alandsbekers die graag aan de slag willen met het verduurzamen van de eigen woning. De Wijkvereniging denkt actief mee en stelt haar communicatiekanalen en netwerk beschikbaar.

Bekijk hier een webinar van 4 nov 2021 over de werkwijze van de DoeTank en de eerste landelijke resultaten.

Voorbeeldwoningen Huisfluisterblogs Alandsbeek

Van elk type woning in de wijk zijn door de Doetank voor het Kennis- en Leertraject er twee grondig doorgelicht. Lees hier de inzichten. Dit levert informatie op voor een energieplan voor jouw woning. Klik op het plaatje om het rapport te downloaden.

Skidak woning rapport 1

Skidak woning rapport 2

Golfplaat woning rapport 1

Golfplaat woning rapport 2

Ruimte woning rapport 1

Ruimte woning rapport 2

Vragen? Neem contact op met het lokale energieloket IkWilWatt

Heb je een vraag of opmerking?

Wil je iets weten over dit project?
Stuur ons een e-mail via info@ikwilwatt.nl en we nemen zo spoedig mogelijk
contact met je op.

Meer informatie voor jouw woning?

Maak dan een afspraak met een energiegids voor een keukentafelgesprek of telefoontje, ze helpen je graag.