Wijk Alandsbeek

Stap voor stap, maak de juiste keuzes

De woningen in de wijk Alandsbeek zijn 50 jaar oud. Er zijn drie typen woningen, de ‘skidakwoningen’, de ‘ruimtewoningen’ en de ‘golfplaatwoningen’. Veel huizen hebben last van tocht, vocht- en schimmelproblemen. Sommige bewoners hebben nog weinig maatregelen getroffen, anderen hebben hun woning al helemaal energiezuinig gemaakt. Ben je van plan je woning te verbouwen? Of ben je bezig met het isoleren van vloer, dak, gevel of garage en wil je dat in één keer goed doen? Goed isoleren is de belangrijkste stap voor het toekomstbestendig maken van de woning. Als de stooktemperatuur in de woning omlaag kan en de warmtebehoefte afneemt komen alternatieven voor aardgas in zicht.

Hoe maken we de wijk Alandsbeek klaar voor de toekomst?

Een toekomstbestendige woning is een comfortabele, energiezuinige woning zonder aardgas. In 2050 moeten alle woningen in Nederland zonder aardgas worden verwarmd. Dit is nog best ver weg, maar het is wel van belang dat je nu de juiste keuzes maakt als je in stappen je woning gaat verbeteren. Op deze website houden we je op de hoogte van de plannen in de wijk. Meld je bijvoorbeeld aan voor een bijeenkomst of check de uitkomsten van energiedoorlichtingen!

Inloopspreekuur

Tot aan de zomervakantie kan iedereen uit de hele wijk met zijn vragen en ervaringen terecht tijdens vier inloopmomenten in de Wijkkamer aan de Kokmeeuw 2. Deze zijn op dinsdagmiddagen, op 17 mei, 31 mei, 14 juni en 28 juni van 16:00 tot 18:00 uur. Heb je vragen over het energiezuinig maken van je woning? Bijvoorbeeld door isolatie, zonnepanelen of je dakvervanging? Wil je graag de verzamelde offertes voor dakvervanging inzien? Of heb je andere vragen, goede of slechte ervaringen? Loop gerust binnen! Energiegidsen beantwoorden je vragen graag of wijzen de weg.

Resultaten Dak-enquête

Begin januari 2022 is een digitale enquête ingevuld door 92 buurtbewoners. Dit levert inzicht in behoeften, vragen, problemen, en goede of slechte ervaringen met renovatie en isolatie van de daken in onze wijk. Het bleek dat veel bewoners in zowel Alandsbeek-Oost als West van plan zijn om binnen 5 jaar hun dak te vernieuwen

Middag DAK-daten

Op 19 februari 2022 organiseerden wijkvereniging Buurkracht Alandsbeek, IkWilWatt en de gemeente een succesvolle middag DAK-daten voor bewoners van skidakwoningen in Alandsbeek-Oost. Men ging met elkaar in gesprek bij diverse thema-tafels en wisselden wensen, positieve en negatieve ervaringen uit bij het verduurzamen van het dak.

Het resultaat was dat vier onderwerpen door verschillende groepjes wijkbewoners verder worden uitgewerkt: (1) het isoleren van het dak van buitenaf, gelijktijdig met het vervangen van de dakbedekking; (2) isolatie van binnenuit; (3) de aanleg van een groendak en (4) het plaatsen van zonnepanelen op shingles. Hier zijn de verslagen van de werkgroep na te lezen:

DAK-daten Alandsbeek-West ruimtewoningen 11 juni 14.30u-16.00u

Na Alandsbeek-Oost is Alandsbeek-West aan de beurt! Voor de bewoners van de ruimtewoningen staat een wijkbijeenkomst gepland voor zaterdag 11 juni aanstaande. Nadere informatie wordt nog bekend gemaakt.

Ski-daken isoleren van buitenaf

Inmiddels heeft zich voor de skidaken een groep gevormd van zo’n 30 mensen die de thema’s uitwerken en kennis en informatie bijeen brengen. Uit een systematische vergelijking van 14 verzamelde offertes (van 12 aannemers) bleek een grote de diversiteit in aanpak, gebruikte materialen, isolatiewaarden en kosten. Iedereen met een recente offerte van een skidak-vervanging kan deze aandragen voor analyse via een mail aan Mirjam Prins (mirjam.prins@milpro.nl). Wil je inzicht in de vergeleken offertes dan kan je Mirjam hier ook over mailen.

Behoefte aan bouwtechnisch ontwerp van het dak

Via een opdracht vanuit het Rijk en ondersteund door de gemeente zijn specialisten van de DoeTank/Regionaal Energieloket betrokken bij de warmtetransitie in Alandsbeek. Met de verzamelde informatie gaan zij, samen met een tiental woningeigenaren, een aantal verschillende bouwtechnische ontwerpen van het dak maken. Dit levert een pakket van eisen en bouwtekeningen op, het streven is die in september gereed te hebben. Hiermee worden vervolgens offertes aangevraagd. Meer informatie is te vinden in de presentatie van de DoeTank. Bewoners die op korte termijn aan de slag willen kunnen gebruik maken van notitie “Folder Offertetips”.

Zonnepanelen op shingles

Hoewel er steeds meer zonnepanelen verschijnen, zijn er ook leveranciers die het niet aandurven om panelen te plaatsen op schuine daken voorzien van een dakbedekking van shingles. En er zijn ervaringen met lekkage na het plaatsen van zonnepanelen. Ook zijn er mensen die wel in alle tevredenheid zonnepanelen op hun skidak hebben. Mensen die informatie willen vergaren of ervaringen hebben kunnen zich per email melden bij Mirjam Prins (mirjam.prins@milpro.nl).

Webinar

Het begint met een plan

Op 7 december 2021 was er voor de bewoners in Alandsbeek een online informatieavond over toekomstbestendig wonen ‘Het begint met een plan’.

Welke inzichten zijn opgedaan tijdens de energiedoorlichtingen (de zogenaamde ‘huisfluistersessies’) bij de drie typen woningen in Alandsbeek? Dit webinar geeft stap voor stap inzicht. Dit helpt je bij het maken van een plan om jouw woning toekomstbestendig te maken. Een toekomstbestendige woning is comfortabeler, veiliger, gezonder en verbruikt minder energie. Het webinar werd georganiseerd op verzoek van de gemeente Leusden, Buurkracht Alandsbeek en het Leusdens energieloket IkWilWat, en is speciaal voor Alandsbreek.

Filmpje ter illustratie van de ‘Huisfluistersessies’.

Lars Boelen (DoeTank) is bezig met het doorlichten van Wijkkamer Alandsbeek om de plekken op te sporen waar warmte weglekt.

Wijkaanpak & Samenwerking

Wijkvereniging Buurkracht Alandsbeek gaf in 2020 bij de gemeente aan dat ze graag samen met bewoners aan de slag wil in de wijk met het verduurzamen van de woningen. In het voorjaar van 2021 is gestart met het project ‘Toekomstbestendig Alandsbeek’. Hierin werken de Wijkvereniging, bewoners, de gemeente Leusden en het energieloket IkWilWatt samen met de landelijke DoeTank Publieke Ontzorging aan een Kennis- en Leertraject. Dat is een actiegericht leerexperiment van landelijke organisaties en onderzoekstinstellingen. Doel van het Kennis- en Leertraject is te onderzoeken hoe woningeigenaren hun woning op een gemakkelijke, slimme en leuke manier toekomstbestendig kunnen maken. De gemeenten Emmen, Veldhoven, Weert en Leusden (met de wijk Alandsbeek) doen de komende drie jaar mee aan dit leertraject. Via het Leusdens energieloket IkWilWatt maken we kennis en ervaringen beschikbaar voor Alandsbekers die graag aan de slag willen met het verduurzamen van de eigen woning. De Wijkvereniging denkt actief mee en stelt haar communicatiekanalen en netwerk beschikbaar.

Bekijk hier een webinar van 4 nov 2021 over de werkwijze van de DoeTank en de eerste landelijke resultaten.

Energiedoorlichtingen Alandsbeek

Van elk type woning in de wijk zijn door de Doetank voor het Kennis- en Leertraject er twee grondig doorgelicht. Lees hier de inzichten. Dit levert informatie op voor een energieplan voor jouw woning. Klik op het plaatje om het rapport te downloaden.

Skidak woning rapport 1

Skidak woning rapport 2

Golfplaat woning rapport 1

Golfplaat woning rapport 2

Ruimte woning rapport 1

Ruimte woning rapport 2

Vragen? Neem contact op met het lokale energieloket IkWilWatt

Heb je een vraag of opmerking?

Wil je iets weten over dit project?
Stuur ons een e-mail via info@ikwilwatt.nl en we nemen zo spoedig mogelijk
contact met je op.

Meer informatie voor jouw woning?

Maak dan een afspraak met een energiegids voor een keukentafelgesprek of telefoontje, ze helpen je graag.