Energiezuinig wonen voor huurders

Wat kun je als huurder doen om je energierekening te verlagen? Grote investeringen om huurwoningen te verduurzamen zijn vaak een opgave voor de verhuurder. Maar wat kan je wel doen om gas en stroom te besparen? IkWilWatt helpt je met:

Energie besparen met kleine maatregelen

Je kunt energie besparen door er slim mee om te gaan. En zonder dat dit je veel geld kost. Deuren dicht, lampen uit en apparaten niet op standby laten staan: het is vaak een kleine moeite. Ook kleine klussen zoals kieren dichten, radiatorfolie en een brievenbusborstel helpen. En alles bij elkaar scheelt het wel op je energierekening!  Check onderstaande links voor slimme bespaartips.

Financiële steun

​Wist je dat er voor huishoudens met een laag inkomen of met een slecht geisoleerde woning hulp te krijgen is? 

Woon je in Leusden en heb je moeite je energie rekening te betalen? Kijk dan voor de regelingen op Rondkomen in Leusden.

​De landelijke website Geldfit geeft tips, adviezen en regelingen voor het geval je de energierekening niet kan betalen

Als je aan de voorwaarden voldoet kan je in 2023 een extra energietoeslag van € 1.300,- krijgen (verdeeld in meerdere termijnen).

​Ook Leusdense huishoudens kunnen (via Amersfoort) onder voorwaarden gebruik maken van de witgoedregeling.

Verduurzamen door OmThuis (Woningstichting Leusden)

WSL is blok voor blok haar oudere woningen aan het renoveren en heeft specifieke acties voor huurders. Meer informatie en specifieke acties volgen.

Huur je particulier?

​Om je  verhuurder te overtuigen jouw woning energiezuiniger en meer comfortabel te maken kan je het volgende doen:

  • Bereken je energiekosten voor de komende 15 jaar. Je kan aan je verhuurder aangeven dat je een deel van dit geld liever kwijt bent aan een hogere huur in ruil voor meer wooncomfort en een duurzamere woning.
  • Door het nemen van energiebesparende maatregelen wordt de woningwaarde hoger wat voor de verhuurder in de toekomst voordelig kan uitpakken.
  • Door energiebesparende maatregelen te nemen kan uitgesteld onderhoud ook meteen ingehaald worden.
  • Het uitvoeren van bepaalde maatregelen, zoals goede ventilatie, voorkomt vochtproblemen die anders in de toekomst geld kosten om te herstellen.
  • Als je in een blok huurt van dezelfde verhuurder kan je andere huurders vragen mee te doen. Hoe meer vragen de verhuurder krijgt vanuit huurders om aan bepaalde zaken wat te doen kan ervoor zorgen dat de verhuurder de maatregelen uitvoert. Breng daarbij de prestatieafspraken of de woonvisie onder de aandacht.
  • Vanaf 2030 worden er wettelijke eisen gesteld aan de isolatiestandaard van huizen voor woningcorporaties en particuliere verhuurders. Slecht geïsoleerde huurwoningen (met een energielabel E, F of G) mogen vanaf dan niet meer verhuurd worden
  • Je kan nog pro-actiever te werk gaan en een brief sturen, via deze link vind je een voorbeeldbrief.

Als de verhuurder de woning gaat verduurzamen met uitgebreidere energiebesparende maatregelen dan mag de verhuurder een hogere huurprijs vragen.

Bespreek energiebesparende maatregelen met je medehuurders

In geval je een huisgenoot of buur hebt met wie je de rekening deelt, ga dan ook met hem of haar in gesprek. Maar maak het onderwerp niet te zwaar. Je wilt enthousiasmeren en inspireren, niet afschrikken. Leg uit waarom het voor jou belangrijk is om energie te besparen en laat zien welke stappen jij al hebt genomen. Vraag wat hij of zij bereid is om (ook) te doen. Jouw taak is om jouw idee op een aantrekkelijke, positieve en praktische wijze voor te leggen en je verder vooral op je eigen aandeel in de energiebesparing te focussen. Het is aan je medehuurder wat hij of zij vervolgens met de ideeën doet.

Hebben jij en je buren allemaal een eigen energierekening? Dan kun je een energieborrel organiseren waarbij je jouw rekening met die van de buren vergelijkt en bovendien slimme tips met elkaar kunt delen. Dat is leerzaam en gezellig! Nodig gerust een energiegids van IkWilWatt uit, deze wil graag meedenken!