Dak of gevel isoleren? Kies voor natuurvriendelijk!

Isolatie is belangrijk voor het verminderen van aardgas. Het verlaagt de energierekening en verhoogt het wooncomfort. Maar wist je dat door het isoleren regelmatig vogels of vleermuizen worden gedood? Daarom is er een nieuwe methode ontwikkeld: natuurvriendelijk isoleren.

Deze natuurvriendelijke manier van isoleren is ontwikkeld door de Provincie Utrecht samen met isolatiespecialisten. Hoe werkt natuurvriendelijk isoleren?

  • Natuurvrij maken: het isolatiebedrijf geeft voorafgaand aan het isoleren vogels en vleermuizen de kans om uit uw woning te vertrekken. Ze maken dan alle openingen in de muur of het dak dicht waar vogels en vleermuizen door naar binnen gaan. De dieren kunnen hierbij wel naar buiten vliegen, maar niet meer terug naar binnen. Bij natuurvriendelijk isoleren kan het hele jaar door worden geïsoleerd, als de vogels of vleermuizen vooraf vertrokken zijn. Het isolatiebedrijf houdt hierbij ook rekening met het broedseizoen van vogels en met de winterrust van vleermuizen.
  • Andere verblijfplaats: naast het natuurvrij maken biedt een isolatiebedrijf ook vervangende nestplaatsen aan. Er worden kleine ruimten in de spouw opengelaten voor vleermuizen en vogels of er worden vleermuiskasten of vogelkasten opgehangen.
  • Melding: omdat voor het isoleren van woningen met vogels of vleermuizen (vaak) ontheffing van de Wet natuurbescherming nodig is, meldt het isolatiebedrijf uw woning aan als onderdeel van de ontheffing die de gemeente voor al haar inwoners heeft gekregen.

Kies voor een isolatiebedrijf dat natuurvriendelijk isoleert. Het isolatiebedrijf doet de rest. Meer informatie en natuurvriendelijke isolatiebedrijven vind je op: natuurvriendelijkisoleren.nl.

Gepubliceerd op 18 augustus 2022