Energiebespaartips

Handige tips voor een lagere energierekening, meer comfort en een beter milieu

‘Altijd goed’-maatregelen zijn maatregelen die je nu al kunt nemen om energie te besparen, zoals het aanpakken van onnodig warmtegebruik. Want de warmte die je niet gebruikt, hoef je niet te betalen. Welke warmtebron je ook gebruikt, nu of straks, dat levert altijd een besparing op.

Hieronder bespaartips, handige video’s en een kluslijst om zelf aan de slag te gaan.

Gratis: onnodig warmte- en elektriciteitsverbruik omlaag

Ongeveer de helft van je energiekosten betaal je voor het verwarmen van je woning en het warm tapwater. Ook de koelkast, diepvries, wasmachine, wasdroger en airco vragen veel energie. Het lijkt een open deur, maar dit gebruik kun jij zelf beïnvloeden met jouw gedrag. Als je dat nog niet gedaan hebt, dan haal je al snel een besparing van 5-10% procent. Het kost je niets, soms alleen wat materiaal van de bouwmarkt. Dat is toch mooi verdiend. 

Eenmalige aanpassingen in het huis, met een kleine inverstering

Tips die vragen om dagelijkse aandacht, maar die je niets kosten 

* Gegevens zijn gebaseerd op informatie van Milieu Centraal (www.mileucentraal.nl) en Duurzaam Bouwloket (www.duurzaambouwloket.nl). Bedragen zijn gebaseerd op de energieprijzen: 1,45 euro voor één kuub (m3) gas en 40 cent voor één kilowattuur (kWh) stroom. Prijzen zijn door de Rijksoverheid tot eind 2023 als prijsplafond vastgesteld tot een verbruik van 1200 kuub (m3) gas en 2900 kilowattuur 9kWh) stroom. Kijk op je energiecontract voor je eigen prijs per m3/gas en per kWh/stroom en reken uit wat je precies kunt besparen. De besparingen zijn een gemiddelde. Wij geven geen garantie. Concept en design: www.manufesta.nl