Het isoleren van uw woning of bedrijfspand is een verstandig besluit: uw woning of bedrijfspand wordt comfortabeler en u kunt fors besparen op de jaarlijkse energiekosten

Positieve effecten isolatie:
• isolatie verhoogt woongenot en wooncomfort
• isolatie bespaart energie en is beter voor het milieu
• isolatie vermindert het gasgebruik en verlaagt de energierekening
• isolatie van uw koopwoning verhoogt de waarde en zorgt voor een gunstiger energielabel
• isolatie van uw huurwoning verhoogt het comfort en verlaagt uw energierekening, daarmee kan een huurverhoging zichzelf terugbetalen
• isolatie van uw bedrijfspand vermindert het gasverbruik, en kan een forse besparing geven op de energierekening

Hieronder een toelichting op verschillende soorten isolatie

Vloerisolatie zorgt voor meer comfort en is een effectieve manier van energie besparen.

Een kamer op de begane grond verliest veel warmte als de vloer niet geïsoleerd is. Tot wel 10% van de aangevoerde warmte kan via de vloer verdwijnen. Vloerisolatie zorgt dat de gasrekening omlaag gaat, doordat de CV ketel minder hard hoeft te stoken. Bovendien is een goed geïsoleerde vloer comfortabel warm en is er minder last van vocht vanuit de kruipruimte.

Vloerisolatie heeft een lange levensduur, vergt geen onderhoud en geeft direct veel comfort. Voor een gemiddelde woning zijn de kosten van vloerisolatie circa € 1800 euro.  De besparing op de energierekening kan oplopen tot zo’n € 180 per jaar. Het comfort is direct merkbaar, de kosten verdienen zich in circa tien jaar terug.

Benieuwd hoe u uw vloer kunt isoleren? wat de jaarlijkse besparing is en wat de eenmalige kosten zijn? check het via Advies op maat | vloerisolatie bij Milieu Centraal.

Subsidiemogelijkheden
Vanaf 15 september 2016 kun je zo’n 20 procent subsidie krijgen als je ten minste 2 nieuwe isolatiemaatregelen laat uitvoeren. Ga naar Financiering en subsidies voor meer informatie. Let op: check of er nog subsidiegeld beschikbaar is, want de vraag naar deze subsidie was groter dan het beschikbare budget.

Soorten isolatiemateriaal
Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal beschikbaar, oa korrels, folie en pur-schuim. De isolatiewaarde en de kosten variëren. Sommige materialen kunt u als doe-het-zelver zelf aanbrengen. Welke soort isolatie geschikt is voor uw woning is afhankelijk van het type vloer en de hoogte van de kruipruimte.  Voor uitgebreide informatie zie Milieu Centraal | vloerisolatie

Besteedt u de isolatie uit, vraag dan meerdere offertes. Kies bedrijven die gespecialiseerd zijn in het soort vloerisolatie dat geschikt is voor uw woning.

Bedrijven uit de regio vindt u o.a. via de woningisolatie markten van de Leusdense Energiegroep COOL. Voor een overzicht zie Energiegroep COOL | Woningisolatie markt. Of vraag advies via het aanvraagformulier onderaan deze pagina.

update juni 2017

Spouwmuurisolatie, of gevelisolatie, houdt warmte binnen en kou buiten. Dit brengt niet alleen het energieverbruik fors omlaag, het verhoogt ook uw wooncomfort.

De gevel bestaat uit twee muren met daartussen een holle ruimte. Deze holle ruimte in de gevel heet de spouw. Bij spouwmuurisolatie wordt deze ruimte gevuld met isolerend materiaal. Andere manieren om de buitenmuren te isoleren zijn gevelisolatie aan de binnenzijde of aan de buitenzijde. Een combinatie van maatregelen is ook mogelijk. Hiermee bespaart u meer (en is er meer winst voor het milieu), maar de investering is ook groter.

Wat is het bouwjaar van uw woning?
Spouwmuurisolatie is rendabel voor woningen en gebouwen die gebouwd zijn vóór 1988, en die nog niet eerder geïsoleerd zijn. Spouwmuurisolatie kan alleen aangebracht worden in ‘schone’ spouwmuren, zonder isolatiemateriaal van een eerdere isolatie.
Zijn de muren al geïsoleerd? Het bouwjaar is belangrijk:
tot 1975 zijn spouwmuren opgetrokken zonder isolatie, maar een deel van deze woningen is na de bouw alsnog geïsoleerd (na-isolatie): met spouwmuurisolatie of isolatie aan de binnen- of buitenzijde van de buitengevel. Woont u in zo’n woning, laat de spouw dan controleren en vraag deskundig advies.
buitengevels van woningen uit de jaren 1976 tot en met 1988 zijn geïsoleerd, meestal in de spouw; maar de isolatiewaarde kan tegenwoordig beter. Met buitengevel-isolatie, of een voorzetwand aan de binnenzijde, zijn deze huizen het best na te isoleren. Vraag advies en een prijsopgave.
in woningen en bedrijfspanden gebouwd in 1989 of later zit goede gevelisolatie.

Heeft uw woning nog geen spouwmuur-isolatie?
De kosten voor spouwmuurisolatie van een gemiddelde tussenwoning zijn circa 800 euro. De besparing kan oplopen tot zo’n 200 euro per jaar. Die kosten verdient u dus snel terug via de energierekening.

Vanaf 15 september 2016 is er een subsidie beschikbaar tot zo’n 20%, als u ten minste 2 nieuwe isolatiemaatregelen laat uitvoeren. Ga naar Financiering en subsidies voor meer informatie. Let op: check of er nog subsidiegeld beschikbaar is, want de vraag naar deze subsidie was groter dan het beschikbare budget.

Spouwmuur- of gevel-isolatie voor uw woning? check de mogelijkheden, kosten en besparingen via Advies op maat | spouwmuurisolatie bij Milieu Centraal.

Wilt u de spouwmuren laten isoleren? let dan op deze tips:
• laat het werk uitvoeren door een SKG-IKOB gecertificeerd bedrijf, aangesloten bij de VENIN
• vraag om een vooronderzoek om te zien of de spouwmuren geschikt zijn voor spouwmuur-isolatie;
• zorg voor goede ventilatie van de woning;
• u profiteert van het lage btw-tarief op de arbeidskosten.

Isolatie van spouwmuren is een nuttige tussenstap in het bereiken van energie-neutrale gebouwen. Overweegt u van de woning uiteindelijk een een nul-op-de-meter woning te maken? houd hier dan rekening mee bij de keuzes voor isolatie: Spouwmuur isolatie en de eventueel later aan te brengen buitengevel-isolatie vullen elkaar aan tot één maatregel voor energieneutraal wonen.

Spouwmuurisolatie is vaak mogelijk binnen een dag. Er worden kleine gaten in de voegen van de buitenmuur geboord, waar het isolatiemateriaal door aangebracht wordt. Daarna worden de gaatjes weer dicht gemaakt. Tegelijk worden ventilatie roosters aangebracht in de spouw, zodat er geen vochtproblemen ontstaan. Spouwmuurisolatie die goed wordt aangebracht gaat net zo lang mee als de levensduur van uw woning.

Spouwmuur- of gevelisolatie moet uitgevoerd worden door een gespecialiseerd, gecertificeerd bedrijf. Er moet o.a. gecontroleerd worden of de spouw schoon is. Is de spouw niet schoon, kies dan voor een andere soort gevelisolatie.  In het verleden zijn door ondeskundig uitgevoerd werk soms vochtproblemen ontstaan. Vraag deskundig advies. Voor informatie over spouwmuurisolatie zie Milieu Centraal | spouwmuurisolatie.

update juni 2017

Vanuit een verwarmde zolderkamer of een bedrijfspand, kan veel warmte verloren gaan via het dak.

Gebruikt u de zolder? dan loont het om dak, dakramen en dakkapellen te laten isoleren. Door het dak van een verwarmde zolder goed te isoleren, kunt u volgens berekeningen van MilieuCentraal tot wel € 700 per jaar aan stookkosten besparen.

Vanaf 15 september 2016 is er een subsidie beschikbaar tot zo’n 20%, als u ten minste 2 nieuwe isolatiemaatregelen laat uitvoeren. Ga naar Financiering en subsidies voor meer informatie. Let op: check of er nog subsidiegeld beschikbaar is, want de vraag naar deze subsidie was groter dan het beschikbare budget.

Is het dak van uw bedrijfspand nog niet geïsoleerd? laat een energiescan uitvoeren, voor advies over kosten en opbrengsten.

Tips voor dakisolatie van uw woning:
• het isoleren van een dak kunt u in de meeste gevallen beter overlaten aan een aannemer met verstand van zaken.
• gaat u zelf de zolder isoleren, vraag dan deskundig advies. Want bij onjuist of onvolledig aangebracht isolatiemateriaal is er een risico dat ’s winters vocht gaat condenseren in de houten constructie van de dakkap, waardoor het hout gaat rotten.
• bij een verwarmde zolder wordt de houten dakkap geïsoleerd, vanaf de buitenzijde of vanaf de binnenzijde van het dak.
• bij een onverwarmde zolder kan worden volstaan met het isoleren van de vloer van de zolderverdieping.

Voor meer tips en informatie: MilieuCentraal | dakisolatie

update juni 2017

Dubbel glas en hoog rendement glas isoleren beter dan enkel glas en verbeteren uw comfort.

Tot 15 procent van de warmte in een kamer kan verdwijnen via niet- of slecht-geïsoleerde ramen. Ten opzichte van enkel glas kan hoog rendement (HR++) glas in een woning zelfs een besparing opleveren van circa € 250 per jaar. Bovendien zijn goed geïsoleerde ramen zeer comfortabel.

Ook als kozijnen en ramen nog niet aan vervanging toe zijn, kan dubbel glas of HR++ glas al rendabel zijn. Er zijn verschillende soorten isolerend glas, met verschillende isolatiewaarden. Meer informatie vindt u bij Milieu Centraal | dubbel glas.

Wat kost dubbel glas voor uw woning? wat zijn de mogelijkheden? check het bij Milieu Centraal via Advies op maat | dubbel glas

Vanaf 15 september 2016 is er een subsidie beschikbaar tot zo’n 20%, als u ten minste 2 nieuwe isolatiemaatregelen laat uitvoeren. Ga naar Financiering en subsidies voor meer informatie. Let op: check of er nog subsidiegeld beschikbaar is, want de vraag naar deze subsidie was groter dan het beschikbare budget.

Gordijnen of lamellen zijn een simpele manier om de isolatie bij de ramen te vergroten. In de winter en ’s avonds houden ze de warmte binnen. In de zomer houden ze de warmte buiten. Zorg wel dat de gordijnen achter de verwarmingsradiator hangen.

update juni 2017

IkWilWatt-Isoleren3
IkWilWatt-Isoleren4