Jeugdgemeenteraad energiek van start

De Jeugdgemeenteraad van Leusden wordt gevoerd door 2 kinderen per school en gaat de komende maanden aan de slag met het thema energie. Want veel volwassen zijn bezig met energiebesparing en duurzame energie. Maar wat vinden de kinderen er van? Op maandag 22 januari organiseerde De Groene Belevenis een bijeenkomst waarin de kinderen zich lieten inspireren op dit thema. Bij de opening van de loco-burgemeester noemde hij blij te zijn met dit onderwerp, immers als toekomstige generatie zullen de kinderen besluiten moeten nemen die niet makkelijk kunnen zijn. In groepjes gingen de kinderen langs verschillende gesprekspartners en kregen een toelichting op de onderdelen “energie thuis”, “energie op school” en “energie in de toekomst/de stem van de kinderen”.

  • Energiegids Jan van het energieloket IkWilWatt liet de kinderen warmtefoto’s zien, waarop ze warmtelekken konden ontdekken.
  • Op de hometrainer van Theo Meijer Sport voelden ze aan den lijve hoeveel stroom een lamp of waterkoker nu echt gebruikt.
  • Een ambtenaar van de gemeente vertelde over de routekaart naar een energieneutraal Leusden.
  • Pim Kale van Technisch Beheer Nederland vertelde alles over energiebesparing in schoolgebouw ’t Atria
  • Met de energiemeter konden ze van verschillende apparaten meten hoeveel stroom ze verbruiken.

Alle jeugdraadsleden kregen onderzoek mee om met hun eigen klas te doen voor het debat op 11 maart. Komende maanden gaan ze aan de slag met een voorstel voor de “echte raad”, waar liggen volgens de kinderen kansen op dit thema? We zijn heel benieuwd wat hier uit gaat komen!

Gepubliceerd op 5 februari 2024