Winnaars energiescan

“Energiescan geeft houvast”

Tijdens de grote informatiemiddag Energiezuinig Wonen afgelopen oktober werd een gratis energieadvies in het kader van IkWilWatt verloot onder alle aanwezigen die zich hadden opgegeven. De gelukkige winnares was Reina Dijksterhuis uit Leusden-Zuid.

Energiescan

Theo Visser, ervaren Energieadviseur, heeft de woning geschouwd en een compleet advies opgesteld onder het motto ‘Maak je huis klaar voor de toekomst’. Zowel Dijksterhuis als Visser waren positief over de samenwerking. Het advies geeft handvatten, toelichting en tips om de woning te verduurzamen en energie te besparen, toegesneden op het huis. In het rapport zijn ook tabellen opgenomen met gespecificeerde kosten en besparingen.

Jaren 60 woning

“Het ligt voor de hand dat bij een huis uit de 60-er jaren gebrek aan comfort een belangrijke rol speelt,” aldus Visser, “er werd toen slechter geïsoleerd en ook kieren langs raam- en deurkozijnen zorgen merkbaar voor minder comfort. Zowel bij koud winterweer als in een warme zomer. Je stookt bij kou, de warmte lekt dan naar buiten en in de zomer houd je het minder goed koel.” De Energieadviseur adviseert ter verbetering van de woning eerst eens goede tochtstrips aan te brengen en de kitspuit toe te passen. Niet alleen voor meer comfort, maar zeker ook om energie te besparen, ook op plekken waar je het niet verwacht, “bijvoorbeeld onder het keukenblok!” Dat blijkt echter slechts het begin. “Isolatie van de vloer in de kruipruimte én bijvoorbeeld verbetering van de dakisolatie kan ik sterk aanbevelen. Maar vervanging van bepaalde ramen door HR++ of zelfs triple glas zou veel opleveren. Er kan een stappenplan worden gemaakt waarbij ook de mogelijkheid van subsidie niet moet worden vergeten, ook al moet er wel wat worden geïnvesteerd,” zegt Visser. Over het algemeen zal verduurzaming de woningwaarde verhogen.

“Wat doen we eerst?”

Reina Dijksterhuis is erg blij met het advies op maat. “Het is een goed, deskundig advies van IkWilWatt, dat ons inzicht heeft gegeven in de mogelijkheden om ons huis verder te verduurzamen.” Dijksterhuis is zich ervan bewust dat een oudere woning een andere aanpak vergt dan een woning van na 1992 en noemt als voordeel van de schouw dat “alles door de expert is bekeken. Ook op het gebied van ventilatie hebben we nieuwe inzichten opgedaan. We denken nu als eerste stap om onze dakisolatie te gaan verbeteren. Dat moet gebeuren voordat we er zonnepanelen op laten leggen.”

Gepubliceerd op 18 februari 2022