Financiering

Wat kost het allemaal? En hoe financier ik dat?

De ene maatregel is duurder dan de andere. Omdat er zoveel verschillende situaties en oplossingen zijn, is het ondoenlijk om hier in algemene zin iets over te zeggen. Sommige investeringen verdien je in een paar jaar terug doordat je minder energiekosten hebt. Maar wat als je geen spaargeld hebt? En je wil toch wat doen. Kijk hier naar de verschillende mogelijkheden. Een duidelijk overzicht staat op de website van Milieucentraal.

Eigen geld

Een eerste optie is het financieren van maatregelen met eigen geld. Vanwege de lage rente kan het investeren in het verduurzamen van je woning meer rendement opleveren dan op je spaarrekening. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal rekende uit dat het rendement van bijvoorbeeld spouwmuurisolatie vergelijkbaar is met een rente van 10% op een spaarrekening. Je moet je natuurlijk wel beseffen dat spaargeld dat geïnvesteerd is in je woning niet meer op te nemen is en dat vergelijking daarom maar deels opgaat.

Subsidie

Voor diverse maatregelen kan je subsidie krijgen. Je maatregelen moeten aan voorwaarden doen, maar een subsidie hoef je niet terug te betalen, je investering wordt dus gedeeltelijk vergoed. De belangrijkste subsidie is de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing). De ISDE kan worden aangevraagd via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De subsidie is beschikbaar voor isolatiemaatregelen, een warmte pomp en voor isolatiemaatregelen.

Leningen

De overheid wil verduurzaming voor woningeigenaren aantrekkelijk en betaalbaarder maken en heeft hiervoor een landelijke regeling, de Energiebespaarlening. Deze lening wordt aangeboden door het Nationaal Warmtefonds en heeft een aantrekkelijke rente. Als je eigenaar én bewoner van de woning bent kan je een bedrag lenen van € 1.000,- tot € 25.000,- Als je je woning verregaand aanpast kan dit oplopen tot € 65.000,-. Wanneer je inkomen minder is dan € 45.014,- dan kun je soms zelfs gebruik maken van de lening zonder rente.

Daarnaast biedt de gemeente Leusden een eigen lening, de Stimuleringslening Duurzaamheid. Het te lenen bedrag ligt tussen de € 2.500,- en € 15.000,- met een vaste rente en een looptijd van 10 jaar.

Overige mogelijkheden

Naast de overheidsleningen zijn er andere financieringsmogelijkheden. Zo zijn er commerciële aanbieders, bijvoorbeeld alle grote banken bieden leningen aan voor het verduurzamen van je (huur)huis. Voor woningeigenaren kan het interessant zijn om het verduurzaming van je woning mee te nemen in je hypotheek. Over het algemeen doe je dit bij het afsluiten, maar het is ook mogelijk bij het oversluiten van je hypotheek. In plaats van de maximale 100% van de woningwaarde die normaal geldt kan je maximaal 106% lenen, mits het besteed wordt aan verduurzaming. Vraag hiervoor je hypotheek adviseur.

Financiële regelingen voor mensen met een lager inkomen

Woon je in Leusden en heb je moeite je energierekening te betalen? Kijk dan voor de regelingen op Rondkomen in Leusden.

De landelijke website Geldfit geeft tips, adviezen en regelingen voor het geval je de energierekening niet kan betalen

Als je aan de voorwaarden voldoet kan je in 2023 een extra energietoeslag van € 1.300,- krijgen (verdeeld in meerdere termijnen).

​Ook kunnen Leusdense huishoudens (via Amersfoort) onder voorwaarden gebruik maken van de witgoedregeling.

Financiering voor VVE’s

De gemeente Leusden is een samenwerking aangegaan met de maatschappelijke onderneming DVvE. DVvE adviseert en begeleidt VVE’s bij onder andere het maken van duurzaamheidsplannen, het doorlopen van besluitvormingstrajecten en het zoeken naar geschikte financiering. Dankzij een Europese subsidie en cofinanciering van de gemeente Leusden kan deze begeleiding met een heel beperkte bijdrage van de VVE geboden worden.
Heb je interesse om de mogelijkheden voor jouw VVE te verkennen, bezoek dan de website van DVVE en meld je aan voor een kosteloze intake.
Voor financiering van de energiebesparende maatregelen kunnen VvE’s een Energiebespaarlening afsluiten. Dat kan al vanaf 2 wooneenheden.

Alle regelingen

Wil je alle financieringsmogelijkheden checken? Doe dan de postcode check op de website van Duurzaam Bouwloket.