Wijkaanpak
De juiste voorbereidingen
Voor jonge woningen is het redelijk eenvoudig om aardgasvrij te worden. Maar voor de meeste woningen is het wel een behoorlijke klus. De eerste stap is dan goed isoleren. De overheid heeft met gemeenten afgesproken dat we tot 2050 de tijd hebben. En die tijd nemen we ook. In de periode tot 2035 zijn we vooral bezig met de juiste voorbereidingen, om in de jaren daarna op een verstandige manier van het aardgas af te kunnen. Er is tijd om wijk voor wijk samen met bewoners en experts een wijkwarmteplan op te stellen, en uit te zoeken welke maatregelen het beste zijn. Meer informatie leest u op www.leusden.nl
In de wijken Rozendaal (Eurowoningen) en Alandsbeek zijn we samen met bewoners al gestart!
Wat is een wijkwarmteplan?
Samen met wijkbewoners zoeken we uit welke maatregelen voor een bepaald soort huistype het beste zijn. Deze worden uitgewerkt in een Wijkwarmteplan. Onderdeel van samenwerken met bewoners kan zijn dat buren met elkaar tegen aantrekkelijkere prijzen inkopen gaan doen voor isoleren, (hybride) warmtepompen of complete woningverduurzamingspakketten. Ook denken we na over financieringsmogelijkheden zodat iedereen mee kan doen.
Heb je nu verbouwplannen?
Dan is het handig om te weten welk isolatieniveau je huis nodig heeft voor lage temperatuurverwarming. Zo voorkom je dat je huis in de toekomst te weinig warmte binnenhoudt óf dat je later nog extra isolatie moet aanbrengen. Meer informatie staat in de Handleiding Woningverbetering. Of vraag een gesprek met een IkWilWatt energiegids of – adviseur aan.
Wil je een buurtinitiatief starten?
Wil je in je buurt een bewonersinitiatief starten en samen nadenken hoe jullie woningen toekomstbestendig en energiezuinig worden? Dan kan je flink wat invloed hebben op de manier waarop dat gebeurt. Maar hoe pak je dit aan en wat zijn goede voorbeelden? De routekaart van de NMU helpt je op weg. Via IkWilWatt organiseren we graag onafhankelijke ondersteuning van jouw initiatief!