Wijkaanpak

Binnen nu en 30 jaar moeten we onze huizen, kantoren en gebouwen anders gaan verwarmen. We gebruiken in de toekomst geen aardgas meer. In Leusden wordt per wijk gekeken hoe we dat het beste kunnen aanpakken.

Hoe gaan we onze huizen verwarmen zonder aardgas?

Het Rijk heeft alle gemeenten in Nederland opdracht gegeven een visie uit te werken hoe bewoners in de toekomst hun huizen kunnen verwarmen zonder aardgas.  Zoals het er nu naar uitziet, verwarmen we in de gemeente Leusden in 2050 onze huizen en kantoren met lage temperatuurverwarming. Natuurlijk blijven we de ontwikkelingen voor andere mogelijke toekomstige verwarmingstechnieken volgen. Maar op dit moment denken we dat iedereen via een warmtepomp gebruik gaat maken van de warmte uit de ondiepe bodem, de buitenlucht of het oppervlaktewater. Dan wordt de aanvoertemperatuur voor de verwarming in huis lager dan 55 graden Celsius. Om het binnen straks lekker warm te krijgen is het belangrijk dat uw huis goed is geïsoleerd.

De juiste voorbereidingen

Voor jonge woningen is het redelijk eenvoudig om aardgasvrij te worden. Maar voor de meeste woningen is het wel een behoorlijke klus. De eerste stap is dan goed isoleren. De overheid heeft met gemeenten afgesproken dat we tot 2050 de tijd hebben. En die tijd nemen we ook. In de periode tot 2035 zijn we vooral bezig met de juiste voorbereidingen, om in de jaren daarna op een verstandige manier van het aardgas af te kunnen. Er is tijd om wijk voor wijk samen met bewoners en experts een wijkwarmteplan op te stellen, en uit te zoeken welke maatregelen het beste zijn. Meer informatie leest u op www.leusden.nl

Wat is een wijkwarmteplan?

Samen met wijkbewoners zoeken we uit welke maatregelen voor dit soort huistype het beste zijn. Deze worden uitgewerkt in een Wijkwarmteplan. Onderdeel van samenwerken met bewonrs kan zijn dat buren met elkaar tegen aantrekkelijkere prijzen inkopen gaan doen voor isoleren, (hybride) warmtepompen of complete woningverduurzamingspakketten. Ook denken we na over financieringsmogelijkheden zodat iedereen mee kan doen.

Hebt u nu verbouwplannen?

Dan is het handig om te weten welk isolatieniveau uw huis nodig heeft voor lage temperatuurverwarming. Zo voorkomt u dat uw huis in de toekomst te weinig warmte binnenhoudt óf dat u later nog extra isolatie moet aanbrengen. Neem voor de benodigde isolatiewaarden en advies contact op met de energiegidsen van het Energieloket IkWilWatt.

Wanneer maken we een wijkwarmteplan met uw buurt?