Per 1 juli veranderen de tarieven van jouw energieleverancier

Slimme meter is nodig om gebruik te kunnen maken van het daluurtarief voor energieverbruik

Per 1 juli 2021 is het niet meer voordeliger om je wasmachine tijdens tussen 23:00 en 7:00 te laten draaien, tenzij je een slimme meter installeert. Dit komt doordat het Toonfrequent signaal (TF-signaal) verdwijnt. Door het verdwijnen van het signaal zullen traditionele en niet-slimme digitale meters na 1 juli 2021 niet meer schakelen tussen dubbel- en normaaltarief. Om te kunnen blijven schakelen tussen de tarieven, is een slimme meter de oplossing. Wat betekent dit voor jouw energierekening?

Slimme meter

Maak je gebruik van dubbel- en normaaltarieven en wil je hier gebruik van blijven maken? Dat kan door een slimme meter aan te schaffen. Door een ingebouwde klok kan deze meter zelf van dubbel- naar normaaltarief schakelen. Een slimme meer heeft meer voordelen: je hoeft nooit meer de meterstanden door te geven en je weet altijd zeker dat je jaarafrekening klopt. Energieleveranciers zijn landelijk een actie gestart om iedere bewoner een slimme meter aan te bieden voor 1 juli 2021. Is dit bij jou nog niet het geval en wil je de tarieven blijven gebruiken, dan raden wij je aan contact op te nemen met je energieleverancier.

Wat is een TF-signaal en waarom verdwijnt het?

Een TF-signaal met één vaste frequentie wordt gebruikt om apparaten die aan het stroomnet verbonden zijn te schakelen. De bekendste toepassing van het signaal in Nederland is het schakelen tussen dag- en nachttarief. Op deze manier wordt energieverbruik tijdens daluren normaaltarief gerekend en tijdens piekuren op het dubbeltarief. De techniek waarmee het signaal wordt verstuurd, is verouderd en erg kostbaar. Daarom hebben de netbeheerders er landelijk voor gekozen om niet meer te investeren in deze techniek.

Gratis en onafhankelijk advies

Wil je de energierekening nog meer naar beneden brengen? Op dit moment is het extra interessant om aan de slag te gaan met energiebesparende maatregelen, vanwege landelijke, provinciale en gemeentelijke subsidie- en financieringsregelingen. Ben je benieuwd wat er voor jouw woning mogelijk is? Neem dan contact op met een energiegids van IkWilWatt.

Bron: Duurzaam Bouwloket